INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

palkovics lászló

mta

itm

interjú

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közötti együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium könyvtártermében 2018. december 17-én.

Palkovics László: komoly kormányfelhatalmazásom van az akadémiai tárgyalásokra

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Mérhető teljesítményű kutatóintézeti hálózatot akar a kormány, és 2020. január elsejéig ennek működnie is kell - mondta Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában. Az innovációs és technológiai miniszter azt állította, hogy a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével csak abban nem értenek egyet, hogy az átalakított hálózatnak az Akadémia keretein belül kell-e működnie. A miniszter beszélt az útépítési tervekről és a ferihegyi zajártalom csökkentéséről is. A beszélgetés rövidített, szerkesztett változata.

Az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik, teljesítménye kiváló, számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amely a világ élvonalába tartozik, nemzeti kincsnek tekinthetők, gyökeres átalakításra nincs szükség. Ez áll a Magyar Tudományos Akadémia honlapján a közös átvilágítás után. Mi a következő lépés?

Tulajdonképpen nem nagyon állhat más, hiszen az Akadémia nem akarja átalakítani a kutatóintézet-hálózatát. Nyilvánvalóan vannak olyan intézetek, amelyekre igaz, meg vannak olyanok, amelyekre nem. A magyar kutatás egésze nem áll jól. Az innovációs területeken Európában a 22. helyen állunk, ami hátulról az ötödik, tehát ez nem jó helyezés. Nem nagyon mérhető az a szám, amely vállalati oldalról megjelenik mint kutatásfinanszírozási összeg a Magyar Tudományos Akadémiánál. A probléma az, hogy a közösség, Magyarország már szeretné látni azt, hogy az a viszonylag sok forrás, amit elköltünk kutatásra, hogyan hasznosul. Európa le van maradva erőteljesen. Ha az ember elmegy Amerikába, akkor azt látja, hogy a kutatással nem állnak meg, hanem folytatódik tovább, hogy legyen a kutatási eredményből valamifajta szellemi tulajdon, egy szabadalom, olyanfajta megoldás, amit aztán piacosítani lehet. Fontos, hogy az ötletből csináljunk valamit, és azáltal mérik meg az egyetemi professzort is meg a kutatót is, hogy sikerült-e neki egy startup vállalkozást létrehozni, ha szabadalma van. Ebben már nem állunk jól, és ez része ennek az átalakításnak.

Mi a következő lépés most? Mi a tárca terve?

Most arról tárgyalunk, hogy milyen szervezetet tudunk kialakítani, hogyan nézzen ki ennek a szervezetnek a finanszírozása, az irányítása, a stratégiája. Abban maradtunk Lovász elnök úrral, hogy készül egy előterjesztés, ezt bevisszük az Akadémia május 6-i közgyűlésére, és kikérjük a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének a véleményét, hogy mit gondol ezekről az elvekről. Utána már a kormánynak van feladata, hogy ezt az előterjesztést, figyelembe véve természetesen az Akadémia véleményét is, hogyan, milyen formában akarja továbbvinni.

Az Akadémia köztestületének véleménye mennyit számít abban az iratban, amit a kormány elé visznek?

A kormánynak elég határozott az az elképzelése, hogy máshogy kívánja működtetni az Akadémia kutatóintézet-hálózatát. Itt egy állam által finanszírozott, a közösségi érdeket szolgáló kutatóintézet-hálózatról van szó, és a megválasztott kormánynak ebben óhatatlanul van felelőssége is, meg kötelezettsége is. Felelőssége, hogy jól működjön, kötelezettsége pedig az, hogy a jobb működésnek biztosítsa a feltételrendszerét.

És az elszántsága is elég nagy a kormánynak?

Ebben a kormányvélemény nem változott: egy jobban működő rendszert szeretnénk sokkal jobban finanszírozni azért, hogy még eredményesebb legyen. Ez volt az alapvetésünk, és ma is ez az alapvetésünk. Ehhez ragaszkodunk, nekem komoly kormányfelhatalmazásom van arra, hogy az Akadémiával ebben a formában tárgyaljak.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018