INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

hortobágyi t cirill

pannonhalma

főapát

interjú

Hortobágyi T. Cirill új főapát a benedikálási szertartáson a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában 2018. március 21-én. Hortobágyi T. Cirillt a főmonostori konvent, a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes választott meg főapáttá január 6-án, Ferenc pápa pedig február 16-án nevezte ki e tisztségre.

Hortobágyi Cirill: az emberi értékek és maga az ember van válságban

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Nem szerethető akar lenni, inkább egyfajta menedzserszerepet szán magának Hortobágyi Cirill. Az új pannonhalmi főapát az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a karácsony üzenetéről, a szerzeteshiányról, az apátsági gazdálkodás lényegéről és arról is, hogy mennyire megváltozott a tanárok szerepe. A beszélgetés szerkesztett és rövidített változata.

Milyen átvenni a főapátságot Várszegi Asztrik után, aki egy korszakot testesített meg?

Nem a Holdról pottyantam Pannonhalmára, nem annyira hihetetlen kihívás, aminek ne lehetne megfelelni, de azért nem akárki az előd. 1991-től egészen januárig ő vezette a közösséget. Nagy változásoknak az idejét éltük ebben a 27 évben. A helyettese voltam egészen a kezdettől az utolsó pillanatig, így nincs olyan történet, olyan ügy, olyan intézmény, olyan feladat, amelyben ne lettem volna benne.

Nincs bennem szorongás, nincs bennem félelem, nincs bennem csalódottság, és nincs bennem olyan nagy lelkesedés sem, hogy egészen másképp kéne csinálni, mint ahogy azt az elődöm tette.

Annak idején, amikor a rendszerváltás után utat kellett választani, az egy nehéz döntés volt? Most hasonló a helyzet?

Nem, most egészen más a helyzet. Akkor a közösségünk válaszút előtt állt. Az volt a kérdés, hogy merre megy tovább a magyar bencés kongregáció, a főapátság szerzetes közössége. ’89 után lehetőség nyílt arra, hogy a jövőről gondolkodjunk, és valójában két út állt előttünk. Mi visszanyúltunk markánsabban a ’45 előtti hagyományunkhoz, sok iskolánk volt, elsősorban tanító rendként működött a bencés rend Magyarországon. Időközben volt egy II. Vatikáni Zsinat, amely új kérdéseket tett föl az egyház számára, elsősorban azt, hogy minden közösség keresse a karizmájának a gyökerét, a lényegét, a mélyét. Hogy az alapítónak mi volt a szándéka. Másrészt pedig nagy társadalmi változás is bekövetkezett időközben. Mi nem akartuk megtagadni az oktatási hagyományunkat, csak az volt a kérdés, hogy nyitunk-e más területek felé. Egész konkrétan iskolákat akarunk visszavenni, vagy pedig régi apátságainkat akarjuk visszavenni, egy-egy közösséget küldeni oda, benépesíteni, segíteni azt, hogy megerősödjön, önállóvá váljon az a közösség, és ő maga döntse el a szolgálatát. Az intézmény vagy pedig a közösségépítés felé megyünk, ez volt a nagy kérdés.

És a közösségépítés felé mentek.

Igen, a tihanyi és a bakonybéli egykori apátságunkat vettük vissza, Bakonybélt még Szent István alapította, most 2018-ban ünnepeljük a millenniumát, Tihanyt pedig I. András 1055-ben. Érezzük ezeknek a helyeknek is a történelmi súlyát, és annak is tudatában vagyunk, hogy ma az egyház, a társadalom szolgálatában az oktatás egy nagyon fontos szelet, azóta nyolc iskolánk van, de a szerzetesi életnek más mozzanatai is vannak, amit más jellegű közösségek keretében jobban lehet csinálni.

Most nincs válaszútkényszer? Az eredetileg elhatározott irányba mennek tovább, a közösségépítés felé?

Asztrik főapát úrnak nagy érdeme, hogy akkor inspirálta a közösséget egy ilyen döntés meghozatalában, hiszen sohasem arról van szó, hogy a vezető egy személyben eldönt valamit, hanem sokkal inkább az a feladata, hogy figyeljen, teret teremtsen arra, hogy kreatív gondolkodás legyen egy közösségben, és beérjen egy döntés.

A mi közösségünkben beérett ’89-91 táján, hogy melyik irányba megyünk, és most ezt az irányt kell folytatni.

A szerethetőség fontos az ön számára? Mert Várszegi Asztriknak volt egy nagyon könnyen megkedvelhető arca. Ezt a hagyományt akarja folytatni?

Ő abszolút szerethető, nagyon megértő ember, nagyon tud figyelni mindenkire, beleérezni egy másik embernek a helyzetébe magát, és ezzel ő nagyon sokakat tudott támogatni. Én egy picit más karakterű ember vagyok. Nem mondom azt, hogy ellenemre van az, hogy szerethető legyek én is, de egész biztos, hogy ezt ugyanúgy csinálni, mint ő, nem fogom tudni.

Milyen akar lenni?

Nekem most az a feladatom, hogy sokkal inkább magát a közösséget segítsem fölépíteni, jobban felelősséget vállaljon, beleálljon a jövőnk tervezésébe, az intézményeink üzemeltetésébe. Mára úgy érzem, hogy ez a változás markánssá vált nálunk is, a társadalom sok szeletén is érzem. Pannonhalmán voltam diák, és érettségi után mindjárt ott maradtam. Akkor sokkal inkább az volt a stílus, hogy a közösségnek van egy markáns missziója, és a te dolgod, aki fiatalon idejössz, hogy azonosulj vele, fogadd el, állj bele és csináld.

Az engedelmesség.

Ez egy jó hagyományos szó, de leírja a lényegét. Ma sokkal inkább arról van szó, hogy egy fiatalembernek, aki jön hozzánk, vannak adottságai, karizmái, amire ő úgy tekint, hogy ezt azért kapta az Istentől, hogy kibontakoztassa, és a közösségre úgy tekint, hogy ez az a hely, ahol a saját karizmáit ki tudja bontakoztatni. És most sokkal inkább meg kell találni a metszéspontot az érkezőnek az adottságai, karizmái és a közösségnek a missziója között. Ha az átfedést megtaláljuk, akkor az nagyon szép történet lesz.

Nekem ebben kell segíteni a közösséget, mindenkit, aki jön, megtalálni, bátorítani, egy picit menedzserszerep.

Kell egy rendezőelv, amely a sokféle karizma között mégiscsak rendet tesz, kereteket állít föl, és egy határ után azt mondja, hogy arra van az előre. Sokszor azt érzem, hogy fontos emlékeztetni a közösséget a megállapodásokra, amikor esetleg elbizonytalanodna, amikor jön a kudarcok időszaka.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Hortobágyi Cirill 1. rész
 
Hortobágyi Cirill 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018