eur:
394.47
usd:
354.59
bux:
0
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
An old teacher leaning on the concrete wall.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Ezek a legvonzóbb országok a nyugdíjas évekre – hol áll Magyarország?

Egy friss felmérésből kiderült, hogy melyek azok az országok, ahol a nyugdíjasok a legkényelmesebben meg tudnak élni és a legjobbak az ellátások számukra.

A U.S. News and World Report nemrégiben egy közel 17 ezer ember (amelyből 5900-an 40 év körüli vagy annál idősebbek voltak) részvételével készített nemzetközi felmérése alapján rangsorolta a „kényelmes nyugdíjas éveket biztosító” országokat – írja a CNBC nyomán az Index.

Mint olvasható, 89 országot rangsoroltak a következő hét tulajdonság alapján:

  • megfizethetőség,
  • kedvező adókörnyezet,
  • barátságosság,
  • olyan hely, ahol szívesen élnék,
  • kellemes éghajlat,
  • a tulajdonjogok tiszteletben tartása és
  • a jól fejlett közegészségügyi rendszer.

Míg Florida és Delaware gyakran szerepel a felmérések élbolyában, ahol a legjobb nyugdíjasnak lenni, viszont az Egyesült Államok egészére ez már egyáltalán nem áll, ugyanis Amerika csak a 30. helyen végzett, olyan országok után, mint Mexikó, Malajzia, vagy éppen a Dominikai Köztársaság.

A kutatás alapján már második éve Svájc a legjobb ország a kényelmes nyugdíjas élethez. Az alpesi ország legnagyobb vonzereje a nyugdíjasok számára az egészségügyi rendszere és az alacsony adók, még úgy is, hogy az ország a legdrágább nyugdíjasországok közé tartozik. A svájci megélhetési költségek átlagosan 60,5 százalékkal magasabbak, a lakbér pedig átlagosan 18,2 százalékkal magasabb, mint az Egyesült Államokban.

Az európai ország D típusú vízumot kínál a hosszú távú tartózkodáshoz, és egy egyedülálló nyugdíjasnak havonta több mint 3500 dollárra (1 242 500 forint) van szüksége ahhoz, hogy kényelmesen éljen. A nagyobb városokban egy nyugdíjas házaspár havi 4000 dollárral (1 420 000 forint) számolhat a bérleti díj, a közüzemi szolgáltatások, az élelmiszer és az egészségügyi ellátás költségeire a Smartasset szerint.

Magyarország a középmezőnyben

Új-Zéland a második helyen végzett Svájc mögött, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig Portugália állhat fel. Új-Zéland egyébként ideiglenes nyugdíjas látogatói vízumot ad a 66 évesnél idősebbek számára. Ahhoz, hogy kihasználhassák ezt a kétéves vízumot, 750 ezer új-zélandi (NZD) dollárral (több mint 164 millió forint) kell rendelkezniük, amelyet Új-Zélandon be is kell fektetniük. Ezenkívül a vízumra pályázóknak rendelkezniük kell további 500 ezer NZD dollárral (újabb csaknem 110 millió forint), amiből megélhetnek, valamint 60 ezer NZD dolláros (21,3 millió forintos) éves jövedelemmel.

Az új-zélandi nyugdíjas vízum nem teszi lehetővé, hogy az országban dolgozni lehessen, a „szülői rezidens nyugdíjas vízumnak” más pénzügyi követelményei vannak, és a legnagyobb különbség az, hogy a kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy van egy felnőtt gyermekük, aki új-zélandi állampolgár vagy lakos.

Új-Zélandon a megélhetési költségek átlagosan 5,5 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban, míg a lakbér átlagosan 36,2 százalékkal alacsonyabb a Numbeo szerint. Nagy különbség még, hogy az új-zélandi lakosok támogatott vagy ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek – olvasható.

Az első tízben szerepel még Ausztrália, Spanyolország, Kanada, Dánia, Hollandia, Svédország és Luxemburg. Magyarország a 45. helyen áll a 89-es listán.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.

"Debütál" a nagymarosi mobilgát - képek

Soha nem használták még, 2 és fél kilométeren hivatott védeni a települést a Dunakanyarban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×