eur:
396.08
usd:
359.46
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Szabados Richárd, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszél a Modern gyárak éjszakája alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 7-én. Idén november 10-én nyitják meg kapuikat országszerte a gyárak, az üzemek a hetedik alkalommal megrendezett Modern gyárak éjszakáján.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Fontos részleteket árult el a kkv-k fejlesztéséért felelős új államtitkár – gazdaságélénkítő akcióterv indul

A cél az, hogy a jövőben a gazdasági növekedés minél nagyobb részét a hazai kis- és középvállalkozások állítsák elő, részben ennek megvalósítása érdekében és a kkv-k versenyképességének javításáért jön létre egy új, önálló államtitkárság – mondta az InfoRádióban Szabados Richárd. Az államtitkár hozzátette: kezdetben a beruházásösztönzés, a beszállító-fejlesztés és a kiemelt iparágak támogatása lesz a legfőbb feladat.

Sulyok Tamás köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára szeptember 15-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Szabados Richárdot, aki a nemzetgazdasági miniszter irányításával a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztése mellett a technológiáért felel majd – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelezte: az új államtitkártól elvárja, hogy aktív és szoros kapcsolatot tartson fenn a magyar kkv-kkal, valamint az őket képviselő szakmai szervezetekkel, kamarákkal, és vonja be őket a kkv akcióterv részletes kidolgozásába, amely olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például a Széchényi Kártya Program kedvezőbb kamatozásúvá tétele, a kkv-k beruházásait célzottan támogató „1+1” program vagy a szektor digitalizációjának fejlesztése.

Az újonnan felálló, kkv fejlesztésért és technológiáért felelős államtitkárság feladata lesz mindemellett a kkv-kat érintő kihívások és lehetőségek feltérképezése, az általuk megfogalmazott javaslatok összegyűjtése és a lehetséges fejlődési irányok közös meghatározása.

Szabados Richárd azt mondta az InfoRádióban, hogy a kormány szándéka szerint a magyar gazdaság felépítése és megerősítése szempontjából a családtámogatás mellett a kis- és középvállalkozások fejlesztése, segítése kerül a fókuszba a következő időszakban. Mint fogalmazott, a GDP-hez hozzáadott értékük alapján „a gazdaság motorja a kkv-k kezében van”, ugyanis rengeteg embert foglalkoztatnak, és úgy véli, hogy

ha nem emelik ki időben és nem támogatják a szükséges forrásokkal ezt a szektort, akkor „még később indul be a várt gazdasági növekedés”.

Ígérete szerint az érintett cégek, vállalatok az eddigieknél nagyobb állami támogatásban részesülnek, aminek köszönhetően fejleszteni lehet azokat.

Kiemelte, hogy az új államtitkárság két rendkívül fontos és egymással szoros összefüggésben álló területet köt össze: a vállalkozásfejlesztést és a technológiát. Felhívta a figyelmet arra, hogy ma már kikerülhetetlenné vált a kkv-k tevékenységében is a digitális átállás, illetve a mesterséges intelligencia használata. Mint mondta, „a vállalkozásfejlesztési fókusz pedig adja magát”, hiszen a cégek különböző támogatásokat használnak fel, új forrásokhoz szeretnének hozzájutni, exportálni szeretnének a növekedésükkel párhuzamosan. Az újonnan létrejövő államtitkárság úgy próbálja meg menedzselni a programokat, hogy az említett két fő terület között hatékony szinergia épüljön ki.

Gazdaságélénkítő akcióterv indulhat még az ősszel

Szabados Richárd közölte: rövid távú céljuk egy gazdaságélénkítő akcióterv kidolgozása, amely már az ősszel elindulhat, és aminek részeként három forrásból indítana különböző ösztönző programokat az államtitkárság. Egyrészt a kormány a jövő évi költségvetésben már kalkulál gazdasági akciókkal, másrészt számolnak a már idén is elérhető európai uniós, illetve hazai költségvetési forrásokkal, a harmadik pillért pedig a nemzetközi pályázati lehetőségek jelenthetik az érintett cégek számára.

Az államtitkár szerint első körben a beruházásösztönzés, a beszállító-fejlesztés, valamint a kiemelt iparágak támogatása lesz a legfőbb feladat a kkv-knál.

Az állam többek közt eszközberuházásban, a digitális átállásban, exportélénkítésben, a kifektetési politikában támogatná és segítené a vállalkozásokat, továbbá Szabados Richárd tájékoztatása szerint tőkeemeléshez kapcsolódó programot is indítanának, amiben a befektetési alapok játszhatnak majd fontos szerepet.

Az államtitkár elmondta: a tavaszi versenyképességi stratégiában azt azonosították, hogy a járműipar, az agrárium, az egészségipar, a kreatív ipar és az IT az az öt iparág, amelyeknél vagy beszállítóként, vagy szolgáltatóként vannak jelen olyan kkv-k, amelyek a GDP-hez hozzáadott értéket tekintve jelentős arányt képviselnek, aminek köszönhetően könnyebben versenyképessé, exportképessé tehetők akár rövid időn belül is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MNB: az őszi hónapokban még emelkedhet az infláció

MNB: az őszi hónapokban még emelkedhet az infláció

Megfelelt a jegybank várakozásainak az augusztusi 3,4 százalékos inflációs adat, de az őszi hónapokban ennél magasabb lehet a fogyasztói árindex – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 16:44
×
×
×
×