eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
British-Dutch oil and gasoline company Royal Dutch Shell PLC signage is being pictured in Warsaw, Poland, on July 29, 2024. (Photo by Aleksander Kalka/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Brutális elbocsátási hullám jön az olajóriásnál

A vállalat hárommilliárd dolláros megtakarítást remél a leépítésektől.

A Shell olajipari óriásvállalat jelentős létszámcsökkentést tervez az olaj- és gázkutatási, valamint a fejlesztési részlegén – írja a The Guardian értesülése alapján az Economx.

A leépítés két részletben zajlik majd 2025-ig, és az érintett területeken dolgozók mintegy egyötödét érinti. Wael Sawan vezérigazgató számításai szerint

hárommilliárd dolláros megtakarítást jelent ez a lépés a Shellnek.

Az alkalmazottak beszámolói alapján az elbocsátásokat leginkább a houstoni és hágai, míg a legkevésbé az Egyesült Királyságban működő irodák fogják megérezni.

A vállalat szóvivője közölte: céljuk, hogy még több értéket teremtsenek lehetőleg minél kevesebb kibocsátással, a teljesítményre, a fegyelemre és az egyszerűsítésre összpontosítva az egész cégen belül. A leépítéssel érintett tevékenységek a Shell olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó, upstream néven ismert részlegéhez tartoznak, amely a vállalat tavalyi 28 milliárd dolláros korrigált nyereségének több mint egyharmadát adta.

Wael Sawan 2023 januárjában lett a Shell vezérigazgatója, és egyik első lépéseként elvetette az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó terveket, illetve költségcsökkentési programot indított az olaj- és gázipari konglomerátum nyereségének növelése érdekében. A Shell tavaly októberben is több száz munkahelyet szüntetett meg, akkor az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokkal foglalkozó részlegen történtek tömeges elbocsátások.

Augusztus elején a vezérigazgató azt mondta, hogy eddig 1,7 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást hajtott végre a vállalaton belül, és jelezte, hogy folytatja a „szervezet működésének egyszerűsítését”. Az elmúlt évben a Shell piaci értéke összesen 13 százalékkal nőtt.

Az elmúlt időszakban a Shell visszafogta tevékenységét a megújuló energiaforrások területén, valamint eladta kiskereskedelmi energia-üzletágait, finomítóit és egyes olaj- és gázkitermelési egységeit. Továbbá márciusban gyengítette 2030-as szén-dioxid-csökkentési célját, és visszavonta a 2035-ös évre vonatkozó célkitűzését. A vállalat azt tervezi, hogy bővíti cseppfolyósított földgáz (LNG) üzletágát, stabilizálja az olajkitermelést, és a legjövedelmezőbb területekre összpontosít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Radó Péter: Teljesítményértékelés és NAT-vizsga – Így indul a tanév

Radó Péter: Teljesítményértékelés és NAT-vizsga – Így indul a tanév

Mint ahogy az immár hagyományosan történik, az oktatásirányítók az új tanév elején újabb intézkedésekkel örvendeztetik meg a nevelő-oktató közönséget. Néhány példa az első becsengetés alá helyezett ajándékokból: pedagógusok teljesítményértékelésének bevezetése, mobiltelefonok betiltása és a pedagógusok vizsgáztatása a NAT-ból. Kétrészes írásomban azt boncolgatom, hogy miről árulkodnak ezek az intézkedések. Ebben az első cikkben a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) és a pedagógusok vizsgáztatásának kérdésén keresztül mutatom be a jelenlegi magyar közoktatás-irányítási rendszer természetét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×