eur:
395.08
usd:
353.58
bux:
73321.07
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Macroshot of a 200 Hungarian Forint note
Nyitókép: HendrikDB/Getty Images

Azonnali hatályú tiltást rendelt el a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal megtiltotta egy magánszemélynek, hogy Magyarországon jogosulatlanul betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása, illetve portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet végezzen.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat arra vonatkozóan, hogy egy magánszemély végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerinti, jegybanki engedélyhez kötött betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, valamint hogy végez-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény (Bszt.) szerinti megbízás felvétele és továbbítása, illetve portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységeket.

A rendelkezésre álló adatok szerint a magánszemély legalább 200 magyar természetes személlyel kötött megbízási szerződéseket annak érdekében, hogy a rábízott tőkével tőzsdei kereskedési tevékenységet folytasson. A magánszemély a befektetőkkel kötött megbízási szerződése szerint 100 százalékos tőkegaranciát vállal a részére átadott pénzeszközökre, s tevékenységét sikerdíj ellenében végzi – olvasható az MNB sajtóközleményében.

A számlaforgalmi adatok alapján megállapítható, hogy a magánszemély részére a befektetők több mint 2 milliárd forintot utaltak át az elmúlt 5 évben,

mely összegből közel 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

A folyamatban lévő eljárásban eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlanul forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el.

Hétfői közzétett végzésében így a jegybank ügyfélvédelmi okokból a magánszemélynek azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően a döntését a jegybank honlapján nyilvánosan közzéteszi. Ezen túlmenően

a jegybank a beszerzett bizonyítékok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

Az MNB ismételten felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×