eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hozzányúlnak a gázszabályokhoz

Néhány ponton belenyúlnak idén október 1-től a lakosságot nem érintő gázkorlátozási szabályokba - derült ki a kormány oldalán társadalmi egyeztetésre kirakott rendelettervezetből.

A portfolio.hu írása szerint elindult a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 399/2023. (VIII. 24.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet tervezetének társadalmi egyeztetése. Ennek rövid indoklása leszögezi, hogy a jogszabály célja az elmúlt időszak jogalkalmazói tapasztalatai alapján a hatályos norma pontosító jellegű módosítása.

A módosítás a lakosságot nem érinti.

A rendelettervezet az egy évvel ezelőtti kormányrendelet 6. szakaszába, "az együttműködő földgázrendszerre vonatkozó országos szintű, egységes korlátozási besorolás elkészítése és adatszolgáltatás" című részbe nyúl bele, és csak a lakosságon kívüli szegmensre vonatkozik.

A rendelettervezet három paragrafust módosít, amelyek jobbára átfogalmazások, kisebb mértékű változtatások, illetve ahogy a hatásvizsgálati lap is rögzíti: "az érintettek számára előnyös, terheket csökkentő módosítás, pontosítás".

A szaklap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a föld alatti magyar gáztárolók együttes töltöttsége rendkívül magas (88 százalékos), az elmúlt évtized legmagasabb aránya közelében jár, illetve az igazán lényeges mutató: a tavalyi évi fogyasztás arányában a töltöttség, 56,5%-os.

Bőven az uniós gáztároló feltöltési időközi célok felett vagyunk, és az új gázév kezdetére szinte teljesen tele lévő tárolókkal fordulhatunk rá. Így ezen szempontok miatt is érthető a gázkorlátozási terv felhasználók számára előnyös módosítása.

Érdemes kiemelni azt a változtatást, hogy

eddig ötféle lehetőséget határozott meg a rendelet arra, hogy a legfeljebb 4, illetve legfeljebb 72 óráig tartó gázkorlátozást mikor nem kellett alkalmazni, illetve a már elrendelt korlátozást mikor lehetett felfüggeszteni.

Október 1-től viszont az öt helyett már csak egy kategória marad: akkor, ha „helyrehozhatatlan technológiai károsodással járna”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 23. 20:07
×
×
×
×