eur:
390.83
usd:
358.65
bux:
72899.65
2024. július 19. péntek Emília
LONDON, ENGLAND - JUNE 05: EU Economy Commissioner Paolo Gentiloni, Eurogroup President Paschal Donohoe, World Bank President David Malpass, Italian Finance Minister Daniele Franco, French Finance Minister Bruno Le Maire, Canadian Finance Minister Chrystia Freeland, British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak, IMF Managing Director Kristalina Georgieva, German Finance Minister Olaf Scholz, U.S. Treasury Secretary Janet Yellen, Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Mathias Cormann and Japanese Finance Minister Taro Aso pose for a family photo during the G7 finance ministers meeting at Lancaster House on June 5, 2021 in London, England. The issue of a US-proposed global minimum corporation tax rate loomed over the two-day meeting of finance and economic officials from the G7 nations, ahead of next weeks G7 Summit. (Photo by Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images

Gyorsulni látszik a pénzromlás az OECD-tagállamokban

Májusban átlagosan 5,9 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése az áprilisi 5,7 százalékról.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban májusban átlagosan 5,9 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése az áprilisi 5,7 százalékról. Egy éve májusban 6,6 százalék volt az átlagos infláció.

A párizsi székhelyű szervezet honlapján kedden közzétett adatok szerint májusban a 38 OECD-ország közül 18-ban gyorsult és 13-ban lassult az infláció.

Az OECD-ben éves összevetésben az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 0,1 százalékos csökkenést követően. Az élelmiszerárak növekedése áprilishoz hasonlóan májusban is 4,8 százalék volt.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított májusi maginfláció 6,1 százalék volt az áprilisi 6,2 százalék után.

Az infláció a G7-országokban 2,9 százalék volt májusban, áprilishoz hasonlóan, míg a G20 országokban az áprilisi 7,1 százalékról 7,3 százalékra emelkedett májusban éves összevetésben.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az áprilisi 2,4 százalékról májusban 2,6 százalékra változott, a maginfláció pedig 2,7 százalékról 2,9 százalékra gyorsult. A júniusi előzetes adatok azt mutatták, hogy az eurózóna inflációja 2,5 százalékra lassult.

Az OECD-ben tavaly átlagosan 6,9 százalékos inflációt mértek a 2022. évi 9,5 százalék után. A lassulásban döntő szerepe volt annak, hogy éves átlagban 0,9 százalékkal csökkent az energiaár a 2022. évi 29,6 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly az élelmiszerek átlagos drágulása 10,5 százalék volt a 2022. évi 13,2 százalékot követően. Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció tavaly átlagosan 7 százalék volt az egy évvel korábbi 6,7 százalék után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×