eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
China and EU cooperation concept. China and European Union flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Beindult a kínai gépezet az általa vitatott uniós gyakorlatok miatt

Kína vizsgálatot indít a Brüsszel által a külföldi támogatásokkal kapcsolatban életbe léptetett uniós gyakorlat ellen annak megállapítására, hogy az EU legújabb intézkedései akadályozzák-e a szabadkereskedelmet – jelentette be szerdán a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A kereskedelmi minisztérium (MOC) a Kínai Gépipari és Elektromos Termékek Import és Export Kereskedelmi Kamara korábban benyújtott kérelmének tett ezzel eleget.

A minisztérium közleménye szerint a vizsgálat a vasúti, a nap- és szélenergia, valamint a biztonsági berendezések ágazataira terjed ki.

A vizsgálatot 2025. január 10-ig kell befejezni.

Az EU Bizottsága korábban vizsgálatokat kezdeményezett ezeken a területeken kínai vállalatok ellen. Vizsgálat indult például a kínai szélturbinagyártókkal szemben, amelyek állítólag támogatások révén tettek szert tisztességtelen versenyelőnyre. Brüsszel versenyjogi aggályok miatt vizsgálta egy állami tulajdonban lévő kínai vonatgyártó cég ajánlatát is, amelyet a bolgár közlekedési minisztérium közbeszerzési pályázatán tett.

A MOC szerint az EU a külföldi támogatásokról szóló rendeletének értelmében „razziaszerű” vizsgálatokat hajtott végre kínai vállalatok ellen olyan ágazatokban, mint a mozdonyok, a fotovoltaikus energia, a szélenergia és a biztonsági ellenőrző berendezések gyártása. Kína az ilyen ellenőrzések során alkalmazott uniós gyakorlatot veszi vizsgálat alá – közölte a MOC.

Brüsszel szerint Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz, például állami támogatással túlzott termelési kapacitást létesít belföldön, amelyek aztán a nemzetközi piacokat árasztják el termékeikkel. Ennek egyik példája a fotovoltaikus ipar.

Egy másik vitás pont Brüsszel és Peking között a Kínában gyártott elektromos autók, amelyekre az EU a múlt hét óta átmeneti büntetővámokat vet ki. Peking első ellenlépésként már korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít az EU-ból származó sertéshús és hústermékek ellen. A népköztársaság a konföderáció országaiból származó szeszes italokat is vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×