eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
China and EU cooperation concept. China and European Union flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Beindult a kínai gépezet az általa vitatott uniós gyakorlatok miatt

Kína vizsgálatot indít a Brüsszel által a külföldi támogatásokkal kapcsolatban életbe léptetett uniós gyakorlat ellen annak megállapítására, hogy az EU legújabb intézkedései akadályozzák-e a szabadkereskedelmet – jelentette be szerdán a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A kereskedelmi minisztérium (MOC) a Kínai Gépipari és Elektromos Termékek Import és Export Kereskedelmi Kamara korábban benyújtott kérelmének tett ezzel eleget.

A minisztérium közleménye szerint a vizsgálat a vasúti, a nap- és szélenergia, valamint a biztonsági berendezések ágazataira terjed ki.

A vizsgálatot 2025. január 10-ig kell befejezni.

Az EU Bizottsága korábban vizsgálatokat kezdeményezett ezeken a területeken kínai vállalatok ellen. Vizsgálat indult például a kínai szélturbinagyártókkal szemben, amelyek állítólag támogatások révén tettek szert tisztességtelen versenyelőnyre. Brüsszel versenyjogi aggályok miatt vizsgálta egy állami tulajdonban lévő kínai vonatgyártó cég ajánlatát is, amelyet a bolgár közlekedési minisztérium közbeszerzési pályázatán tett.

A MOC szerint az EU a külföldi támogatásokról szóló rendeletének értelmében „razziaszerű” vizsgálatokat hajtott végre kínai vállalatok ellen olyan ágazatokban, mint a mozdonyok, a fotovoltaikus energia, a szélenergia és a biztonsági ellenőrző berendezések gyártása. Kína az ilyen ellenőrzések során alkalmazott uniós gyakorlatot veszi vizsgálat alá – közölte a MOC.

Brüsszel szerint Kína tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat alkalmaz, például állami támogatással túlzott termelési kapacitást létesít belföldön, amelyek aztán a nemzetközi piacokat árasztják el termékeikkel. Ennek egyik példája a fotovoltaikus ipar.

Egy másik vitás pont Brüsszel és Peking között a Kínában gyártott elektromos autók, amelyekre az EU a múlt hét óta átmeneti büntetővámokat vet ki. Peking első ellenlépésként már korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít az EU-ból származó sertéshús és hústermékek ellen. A népköztársaság a konföderáció országaiból származó szeszes italokat is vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×