eur:
398.12
usd:
371.84
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszélt az InfoRádióban.

Átadták pénteken a Mol 1,2 milliárd forintból felújított kecskeméti telepét, ahol az ország stratégiai kerozinkészletének mintegy 85 százalékát tárolják.

Az ország stratégiai kerozinkészlete "érdemben megnövekedik" a Mol kecskeméti stratégiai kerozintárolójával – tudta meg az InfoRádió a Mol csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatójától, Szabó Szabolcs Páltól.

Nemzetközi és magyar előírások rendelkeznek arról, hogy az ellátásbiztonság érdekében az országnak milyen stratégiai készleteket kell kőolajtermékből tárolnia. Elmondta, hogy a stratégiai készletezés rendszerét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) koordinálja, és célja az, hogy válsághelyzetekben is garantálni lehessen a folyamatos hozzáférést a kőolajtermékekhez. A Mol ehhez a tárolási kapacitást biztosítja, de a stratégiai készlet nem a cégé, a készletező szövetségen keresztül praktikusan az országé.

Stratégiai készletekből többféle is van az országban, mindet a készletező szövetség kezeli, van tehát földgázból, kőolajból és motorhajtóanyagból, benzinből és dízelből is, kerozinból korábban nem volt, de egy 2019-es törvény ezt is előírta. A százhalombattai finomítóban először egy kisebb mennyiségű, körülbelül kétezer tonnás készlet tárolását biztosították, majd az elmúlt évben a kecskeméti telepen is beruházást kezdtek. A munkálatok befejezésével a magyar stratégiai kerozinkészlet az eddigi két kilotonnáról mintegy 12 kilotonnával 14 kilotonnára nőtt – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

A beruházás 1,2 milliárd forint értékben valósult meg, és tavaly nyáron született a döntés a végleges helyszín kiválasztásáról, illetve a végleges technikai tartalomra, ezután kezdődött el a kivitelezés, ami a közelmúltban ért véget.

A kecskeméti telephelyen kezdetben használt motorolajat tároltak itt, majd 1980-ban két 500 köbméteres üzemanyagtartályt építettek a telepre. Később a telep kereskedelmi tevékenysége megszűnt, de a katonai reptér miatt 2015-ig szóló partneri szerződést kötöttek a NATO-val, amelynek értelmében krízishelyzetben bármikor használhatták a kecskeméti telep tárolókapacitását és technológiáját.

A telephelyre csővezetéken Cegléden keresztül Százhalombattáról érkezik a repülőgép-üzemanyag, amely minőségromlás nélkül akár öt éven keresztül is eltartható.

"Nagyon fontos, hogy a kerozin és más, folyékony energiahordozók tárolandó fizikai dolgok, a tárolótérbe el kell azokat juttatni és ki kell tudni venni onnan, tehát szivattyúk, csövek is kellettek ehhez, ezeknek kapacitásuk van. A beruházás fontos része volt még a tartály felújítása, de ugyanúgy elengedhetetlen része volt a betároló csővezeték és a tankautótöltő felújítása, illetve mivel minden üzemanyagot szigorú mérési szabályoknak megfelelően kell tárolni és kezelni, ezért egy mérési és laboratóriumi kapacitás is kiépült" – sorolta Szabó Szabolcs Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×