eur:
395.12
usd:
368
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Young caucasian woman at self-service gas station, hold fuel nozzle and refuel the car with petrol, diesel, gas. Pretty woman filling her auto with gasoline or benzine, outdoors. Self service gas pump.
Nyitókép: romrodinka/Getty Images

Be is futott az újabb üzemanyagáras változás

Úgy tűnik, valóban sűrűbben változtat ezután a Mol.

Turbulens hétnek lehetnek szemtanúi a magyarok üzemanyagár-ügyben, a hétfői 10, a szerdai 3, a szombati 4 forintos benzin- és gázolajár-csökkentés után újabb változásról számolt be a holtankoljak.hu. Eszerint a nagykereskedelmi árak hétfőtől tovább csökkennek, a benzin és a gázolaj esetében is 2 forinttal. Ezt figyelembe véve az alábbi átlagárakkal találkozhatunk majd a kutakon:

  • 95-ös benzin: 629 Ft/liter
  • Gázolaj: 616 Ft/liter

A mostani közlés megfelel a korábban kialakult hétfőn-szerdán bejelentett és szerdától-péntektől érvényes változtatási dinamikának, ám a csütörtökön bejelentett szombati változtatás eltért ettől. Erre lehet magyarázat egy pénteken kiszivárgott Mol-levél, amely az Index birtokába került, és amely szerint a Mol-csoport sűrűbb árváltozásokkal tervez, mert így jobban tud alkalmazkodni a világpiaci helyzethez.

„Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Mol változtat eddigi árképzési gyakorlatán: megteremtjük a lehetőségét annak, hogy

az eddigi heti két alkalom helyett akár többször is dönthessünk az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról.

Az a célunk, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni a folyamatosan változó világpiaci helyzethez” - olvasható a portál szerint a levélben, amit a Mol-csoport küldött azoknak a benzinkutaknak, amelyeknek a nagykereskedelmi beszállítója.

Az indoklásuk szerint a jelenlegi környezetben ugyanis mind a kőolaj, mind az üzemanyagok világpiaci ára gyorsan, gyakran ugrásszerűen változhat a kereslet-kínálati viszonyok, a háborús konfliktusok, az olajtermelő országok esetleges termeléscsökkentése vagy -növelése, valamint a forint árfolyamának mozgása miatt.

Megjegyzik, ez nem jelent feltétlenül az eddiginél több árváltozást. "Az árakon akkor változtatunk, ha azt a világpiaci körülmények indokolttá teszik" - írták.

Orbán Viktor: volt egy jogos észrevétele a kereskedőknek

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában vázolta, miként képzeli a kormány az üzemanyagárak megrendszabályozását. Ebből az is kiderült, hogy

változik az eddig közölt, régiós összehasonlítás, és a szomszédos országok átlagárához kötik a magyar üzemanyagárakat, kihagyva a regionális adatokból Lengyelországot, Csehországot és Bulgáriát.

Hangsúlyozta: jogos elvárás az üzemanyagüzletben érdekelt szereplőkkel - a nagykereskedőkkel és a kiskereskedőkkel - szemben, hogy a magyar emberek olyan áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ahogy ebben a régióban más országok polgárai. Hozzátette: jobb, hogyha ezt az üzemanyagkereskedők belátják és a profitjukat eszerint állítják be, mintha ezt állami kényszerrel kellene elérni.

Ezért arra kérte Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy ne erőből lépjen fel, hanem egyezkedjen. "Inkább a belátásra menjünk, ne a szkanderre" - fogalmazott.

Ugyanakkor azt is be kellett látni, hogy nem volt hibátlan, amit az üzemanyagüzletben érdekeltek számára javasoltak, mert a KSH-nak egy olyan regionális adatából dolgoztak, ami a szomszédos országok mellett még a lengyel, a cseh és a bolgár árakat is magában foglalja.

Az üzemanyag-kereskedők ez nem tartották fairnek, ezért a középárat, amihez a kormány kötni akarja a magyar árszínvonalat, a szomszédos országok átlagárában határozzák meg - közölte a kormányfő, hangsúlyozva: be fogják tartatni azt a korábbi megállapodásukat, hogy a magyar emberek nem fizethetnek többet a benzinért, mint a szomszédos országok átlagára.

További csökkenés jöhet

Az olajárakkal párhuzamosan a hazai üzemanyagárak további csökkenésének lehetőségéről beszélt az InfoRádióban Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője, és Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Pénteken pedig a Magyar Ásványolaj Szövetség azt közölte, hogy az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7 forinttal, a dízel esetében 12 forinttal csökkent, míg a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzin és a gázolaj esetében is akár 17 forinttal csökkennek. Így a benzin ára a régiós átlagár alatt, míg a dízel közel azonos szinten lesz.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×