eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2024 number on wood block on top of stack of coins
Nyitókép: Getty Images

Rolek Ferenc: közel tízszázalékos átlagos béremelés is lehet idén

A 2024-es évben a csökkenő infláció miatt várhatóan enyhül a munkáltatókra nehezedő béremelési nyomás – mondta az InfoRádióban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc hozzátette: az elmúlt egy-másfél évben a hazai vállalatok átlagosan 17 százalékos bérmelést hajtottak végre, hogy a munkaerőhiányos környezetben megtartsák dolgozóikat, idén pedig a dezinflációs folyamatok ellenére átlagosan 8-9 százalékos béremelés jöhet.

Rolek Ferenc az InfoRádióban elmondta: továbbra is jelentős munkaerőhiány tapasztalható Magyarországon, ami miatt a vállalatok elsődleges szempontjává vált a munkavállalók megtartása. Ez a helyzet pedig egyértelműen arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy versenyképes béreket biztosítsanak dolgozóiknak. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke emlékeztetett, hogy tavaly bizonyos időszakokban elszabadult az általános infláció, 2023 tavaszán 25 százalék körüli is volt, illetve az éves átlagos infláció is megközelítette a 18 százalékot, ami természetesen érzékenyen érintette a hazai vállalatokat is.

Elemzők előrejelzései szerint idén 5-6 százalékra fog lecsökkenni az éves átlagos infláció, Rolek Ferenc szerint pedig

„ehhez kell majd igazítani a béremeléseket is”.

Hozzátette: mivel lassul az infláció, objektíven nézve sokkal jobb helyzetben vannak a munkáltatók, mint akár egy évvel ezelőtt, ugyanakkor jelezte: ettől függetlenül „komoly feszültségekre” számít a következő időszakban. Mint fogalmazott, a magas infláció egyszerűen „bennragadt az emberek fejében”, csak idővel és „elég nehezen fog eltűnni az emlékezetből”. Az MGYOSZ alelnöke úgy véli, többek közt ez a beidegződés az oka annak, hogy

a munkavállalók elvárásai messze meghaladják azt a bérszintet, amit a 2024-es évre jelzett gazdasági számadatok indokolnának.

Rolek Ferenc emiatt „nehéz helyi tárgyalásokra és feszültségekre” számít a munkáltatók és a vállalatvezetők között. A csökkenő inflációs pálya ugyanis nem jelenti azt, hogy az árak visszatérnek a korábbi szintekre, az emberek pedig ehhez csak idővel szoknak majd hozzá.

Az egyes munkáltatók az elmúlt másfél-két év emelkedő inflációs időszakában eltérően hajtották végre a béremeléseket. Bizonyos vállalatok két lépcsőben oldották meg, más cégek dolgozói viszont egy egyszeri juttatást kaptak az infláció ellentételezéseként. Rolek Ferenc közölte:

a tavalyi béremelések „nagyjából tartották a lépést” a 17,6 százalékos éves átlagos inflációval – az éves átlagos szint 17 százalék volt.

„Igazából éves átlagban nem érte olyan nagy veszteség a munkavállalókat, amit kompenzálni kellett volna a 2023-as évben” – tette hozzá az MGYOSZ alelnöke.

Rolek Ferenc arra számít, hogy idén az 5-6 százalékos infláció mellett valószínűleg lesz reálbér-növekedés, vagyis az átlagos bérnövekedés néhány százalékkal meghaladhatja az inflációs adatot. Úgy gondolja, a magyar gazdaság javuló állapota erre megteremti majd a lehetőséget és vélhetően biztosítva lesznek a szükséges feltételek is. „Reálisan 8-9 százalékos átlagos béremelés lenne indokolt a jelenlegi gazdasági helyzetben” – mondta az érdekképviseleti szövetség alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×