eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Computer Numerical Control for cutting and weld steel structure at industrial manufacturer. Engineer oder work to CNC machine for build steel frame at steel factory.
Nyitókép: Vithun Khamsong/Getty Images

Borús fordulat a külkereskedelmi termékforgalomban

2023. decemberben az export euróban számított értéke 7,8, az importé 8,6 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege ismét negatívra változott.

Tavaly decemberben 188 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 20, az importoldalon 7,6 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

2023. decemberben az export euróban számított értéke 7,8, az importé 8,6 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 110 millió euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 20, az importoldalon 7,6 százalékkal csökkent.

A hazai termék-külkereskedelem esetében az egyenleg negatívba fordulása

  • az importoldalon a romló energiaegyenleg és
  • az exportoldalon a korábban jelentős többletet generáló gépipari termékek exportjának éves és havi alapon is mért csökkenése következtében alakult ki,

miközben a gépimport érdemben nem változott novemberhez és tavaly decemberhez képest.

2023. decemberben:

  • a kivitel értéke 10,4 milliárd eurót (3950 milliárd forintot), a behozatalé 10,5 milliárd eurót (4021 milliárd forintot) tett ki.
  • a termék-külkereskedelmi hiány 188 millió euró (71 milliárd forint) volt.
  • a kivitel 75, a behozatal 66 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.
A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2023-ban ismét negatívba fordult
A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2023-ban ismét negatívba fordult (KSH)

2023. decemberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 7,8, az importé 8,6 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×