eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Bejelentés: más megoldás jön a változó kamatozású hiteleknél

Egyeztetett a kormány a Bankszövetséggel. Az is körvonalazódik, mikor vezethetik ki a kkv-s kamatstopot.

Mint ismert, a kormány azt tervezte, hogy változtat a változó kamatozású hitelek referenciakamatán: az ezek kiszámításához használt referenciaérték és a kamatfelár közül előbbin változtatott volna. Jelenleg a budapesti bankközi kamatlábat (BUBOR) használják, a korábbi javaslat viszont a jelenleg jóval alacsonyabb diszkontkincstárjegy-hozamot tette volna meg a változó kamatozású hitelek referenciakamatának.

A javaslatról Palkó István, a Portfolio elemzője az InfoRádióban azt mondta, hogy a megoldással az adósok jobban jártak volna. A Magyar Nemzeti Bank számos kifogást említett a kormányzati tervvel szemben.

Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium a Bankszövetséggel folytatott, a piaci hitelezés ösztönzése érdekében folytatott egyeztetés után közölte:

mégsem váltják le a BUBOR-t, sőt, olyan változtatás jön, amely a lakosságot nem érinti.

Mint írták, az elmúlt időszakban a témában a szakmai vita középpontjában az állt, hogy a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozama lényegesen szétvált – amire az elmúlt 20 évben nem volt példa –, ezzel zavart okozva a pénzpiaci termékek árazásában. Lehetőség nyílt volna referenciakamatként az alacsonyabb DKJ hozamszint alkalmazására. A banki gyakorlat ugyanakkor a piac által ismert, általánosan használt és magasabb kamatszinten lévő BUBOR-t alkalmazza.

Úgy a tárca, mint a Bankszövetség számára gondot jelent a magas kamatok miatti alacsonyabb hitelkereslet és beruházási aktivitás, ezért abban állapodtak meg, hogy

az új vállalati hitelek esetén a futamidő alatt 6 hónapig 0 százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár, ennek alkalmazása a bankok részéről önkéntes. Mindez 2-4 százalékpontos hitelkamat csökkentést jelent.

- derül ki a tárca közleményéből.

Az akcióhoz önkéntesen csatlakozó egyes kereskedelmi bankok egyedi döntésük alapján vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében, a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezáltal érdemben csökkentve a vállalati hitelek kamatszintjét.

Az önkéntes vállalás a hitelfelvétel céljától függetlenül érvényes lehet minden vállalati hitelre, beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint amennyiben a folyósítás az idei évben megkezdődik, akkor a beruházási hitelekre is, továbbá minden új vállalati hitelre futamidőre való tekintet nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×