eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nagy István agrárminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén az Országház Herman Ottó-termében 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Értelmezte a magyar kormány a gigantikus német agrártiltakozást

Európa jövőbeni mezőgazdasági létét meghatározó folyamat a német gazdák tiltakozása - mondta Nagy István agrárminiszter szerdán köztelevízióban a német gazdák tüntetésére reagálva.

A német gazdák az agrártámogatások csökkentése, így a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének eltörlése, illetve a dízelüzemanyagok adókedvezményének csökkentése ellen tiltakoznak.

Nagy István elképesztőnek nevezte, hogy a német kancellár még mindig Ukrajna támogatását tartja elsődlegesnek, miközben országában a gazdák jelentős problémákkal néznek szembe, és veszélybe kerül az élelmiszerszuverenitás is.

Látható, hogy az Európai Unió belső piaca felborult, mert miközben az európai gazdáknak szigorú feltételek mellett kell termelniük, addig az Európai Unió megnyitotta piacait Ukrajna előtt, ahol semmilyen szabályt nem kell betartani - fejtette ki az agrárminiszter.

A tárcavezető szerint a magyar gazdák szolidárisak a német gazdákkal, reménykedve tekintenek a küzdelmükre. Nagy István megjegyezte, hogy Brüsszelben, az agrárminiszterek tanácsában a német gazdákéhoz hasonló küzdelmet vívnak.

Hangsúlyozta: nem lehet megbontani az egyensúlyt a teremtett világ megőrzése, a gazdák versenyképessége és az EU minőségi élelmiszerrel való ellátásának biztosítása között.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az agrárminiszter kifejtette: az Európai Unió mezőgazdasága még soha nem volt ennyire "ideológiailag átitatott". A szakmai szempontokat félretolják, és csak a zöld szempontokat veszik előre - vélekedett.

Nagy István szerint joggal mondják a német gazdák, hogy vissza kell térni a normalitáshoz. Nem lehet az európai gazdatársadalomra aránytalanul nagy terhet róni, és minden európai gazdálkodót sért az az ideológiai kijelentés, hogy a klímaváltozásért leginkább a mezőgazdaság tehető felelőssé - mondta.

Szerinte már rég nem az ukrán gazdálkodókról kell beszélni, hanem azokról a nagy tőkebefektető társaságokról, köztük amerikaiakról, hollandokról, németekről és szaúdiakról, amelyek jelentős földterületet vásároltak Ukrajnában, és nekik kell a biztonságos európai piac.

"Mindezt zöld ideológiába öltöztetik, és lelkiismeretfurdalást is okoznak az európai gazdálkodóknak" - fogalmazott Nagy István.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×