eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
China and India flag together realtions textile cloth fabric texture
Nyitókép: Oleksii Liskonih/Getty Images

Berántották a féket Kínában, India máris előzni készül - szakértői értékelés Ázsiáról

Míg a kínai GDP-növekedés lassult 2023-ban, addig egy másik ázsiai országban, Indiában kilőtt ez az adat – erről is beszélt az InfoRádió GeoTrendek című külgazdasági és geopolitikai műsorában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Pásztor Szabolcs szerint a kínai háztartásokról általánosságban elmondható, hogy sokat takarítanak meg, a mostani fundamentális problémát az okozza, hogy a Covid-időszak után sokkal óvatosabbak lettek. Mint mondta, az elmúlt hónapokban a nyugati világban nagyon elterjedt az az angol kifejezés, hogy revenge consumption, ami magyarra fordítva azt jelenti: bosszúfogyasztás. Ez azt takarja, hogy az emberek bepótolják a korábban elmulasztott fogyasztást. Ugyanilyen jelenség a revenge travelling, vagyis a bosszúból való utazás, ami megint csak egy olyan utólagos cselekvés, ami egy elmaradt dolog, tevékenység pótlására irányul.

A szakértő azt mondta az InfoRádióban, hogy ezek a folyamatok „nem feltétlenül játszódtak le” Kínában, sőt sokkal inkább az ellenkezőjük érvényesült. „Ahogy eljött a nyitás ideje, a háztartások nemhogy megemelték a fogyasztásukat, hanem óvatosságra játszottak, és azt mondták a kínai emberek,

nem lehet tudni, még mi várható, így még visszább fogták a fogyasztásukat”

– részletezte.

Pásztor Szabolcs közölte: Kínát eléggé negatívan érintette az is, hogy az Európai Unió több országában átlag feletti volt az infláció üteme az elmúlt időszakban. Ennek következtében óvatosabbakká váltak az európai háztartások is, amelyek kevesebbet vettek, rendeltek és fogyasztottak, ami azonnal éreztette hatását Kínában az exportőri oldalon. A kutatási igazgató hozzátette: a kínai háztartások többségére jellemző, hogy megtakarításaik több mint 70 százalékát az ingatlanszektorban tartják, ingatlanokba fektetnek be. Ezen a területen azonban jelentős nehézségek jelentkeztek a 2023-as évben. Több esetben volt tapasztalható az, hogy bizonyos ingatlantípusok ára csökkent, aminek az lett a következménye, hogy a háztartások vagyona is elolvadt. Egyszerűen túl sok ingatlant építettek Kínában.

Fokozta a gondokat, hogy fenntarthatatlanná vált az ingatlanokhoz kapcsolódó hitelezési struktúra, ami több más tényező mellett szintén hozzájárult ahhoz, hogy szerényebb volt a kínai gazdasági növekedés tavaly. Ugyanakkor Pásztor Szabolcs szerint „nem érdemes temetni Ázsiát, mert a kontinensen volt olyan ország is, amely látványos növekedést tudott elérni, mint például India”.

Indiában pörög a gazdaság

A kutató kiemelte: Kínában folyamatosan idősödik a társadalom és erre időről időre számos nagyhatalom felhívja a figyelmet. Pásztor Szabolcs emlékeztetett, hogy az amerikaiak egyre többször hangoztatják mostanában, hogy „nem kell félni Kínától, mert hamarabb fog időssé válni a népesség, minthogy meggazdagodna”.

Indiában viszont ennek az ellenkezője figyelhető meg: látványos népességnövekedés van, ráadásul a medián életkori mutató szerény mértékben, de csökken.

Pásztor Szabolcs elmondta: Indiában nagymértékben megemelkedett a fogyasztás, nagyon pörög az építőipar, az infrastrukturális beruházások is „szemmel láthatóak és magasak”. Visszaidézte, 2022 végén sokat lehetett hallani arról, hogy

India volt az első olyan ország, ahol átlépte az egymilliárd dollárt a hazautalások nagysága.

„Elmondható tehát, hogy Indiát a rendkívül tekintélyes és nagyon komoly hazautalások is fűtik” – fogalmazott az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×