eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: az új állampapíroknál most még jobb hozamot kínál az eggyel régebbi

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új 3 éves, fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt hirdet meg a lakosság részére. Árgyelán Ágnes, a Portfolio munkatársát kérdeztük a részletekről.

A Bónusz Magyar Állampapírral eddig is találkozhattak, akik állampapírban takarékoskodtak, mert volt a piacon 3 éves futamidejű papír, de az új hasonló papírnak 5 éves futamideje lesz, fontos változással a kamatprémiumon: a 3 éves papíron lesz egy másfél százalékos kamatprémium 3 év után, az 5 éves papírnál pedig az első 3 évben fog a papír 1,5 százalékos prémiumot fizetni, a fennmaradó 2 évre pedig 2,5 százalékos prémiumot; a Fix Magyar Állampapír közben teljesen új konstrukció, mint arra az InfoRádióban Árgyelán Ágnes, a Portfolio munkatársa rávilágított.

"Ennek az érdekessége az, hogy 3 éves futamidejű, és 7 százalékos éves hozamot fizet" - mutatott rá.

Hogy ezek új pénzeket vonnak-e be a lakossági piacról az állampapírok számára, vagy "csak" megtartják az emberek pénzét állampapírokban, arról azt mondta, valamennyire biztosan megjelennek új pénzek, a mennyiség persze kérdéses.

"Ha megnézzük, hogy az új Bónusz Magyar Állampapír és a Fix Magyar Állampapír is az első évben alacsonyabb hozamot ad, mint a jelenleg elérhető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), akkor azt látjuk, hogy

aki egyéves időtávon gondolkodik, annak még mindig megéri a PMÁP-t választani, mint ezt a két új papírt"

– vélekedett.

Összességében a lakossági állampapírok közül a legkeresettebb a PMÁP, ami inflációkövető állampapír, igaz, ennek változtatták a feltételeit nemrégiben, és az első másfél évben fix kamatozással ketyeg a konstrukció, de ettől függetlenül még mindig ez a legnépszerűbb. Ezt követi a Bónusz Magyar Állampapír a 3 és most már 5 éves futamidejű konstrukcióval, illetve a Fix Magyar Állampapír 3 évre.

"Elérhető még egyéves konstrukcióként az Egyéves Magyar Állampapír, illetve a Kincstári Takarékjegy, igaz, ennek a kamatát elég jelentősen visszavágta az Államadósság Kezelő Központ, nyilván annak érdekében, hogy a Fix Magyar Állampapír vonzóbb legyen a befektetők számára" – világított rá az InfoRádióban Árgyelán Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×