eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Kihirdették, mennyiért veszik át a napelemesektől az áramot, van benne egy komoly csavar

4,39 Ft és 5,25 Ft között veszik meg január 1-től a szolgáltatok a napelemesek által termelt áramot. Az utolsó pillanatban hirdették ki az árakat.

Az utolsó pillanatban megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szabályozza a január elseje utáni bruttó áramelszámolás feltételeit.

Több meglepetés is van benne

Az tudható volt, és erről az Infostarton is beszámoltunk, hogy ebbe az elszámolási módba kerülnek azok, akiknek már tíz éve telepítettek napelemrendszert, továbbá mindazok, akik az igénybejelentésüket 2023 szeptember 7-e után adták be.

Az azonban meghökkentő - írja a szeretlekmagyarorszag.hu, hogy "a rendelet értelmezése szerint, aki a betáplálási korlátozás időszakában (2022 ősze utáni időszak) kiadott (korlátozott) engedélyt elfogadta, az már csak az új, bruttó elszámolás elfogadásával kerülhet vissza a betáplálós rendszerbe, noha annak idején csupán ideiglenes korlátozásról.

Cserébe viszont, akiknél érvényes a tíz éves szaldós elszámolás, ott annyit könnyítettek, hogy inverter csere esetén is megmarad a szaldó. Ez egyébként jelentős könnyítés, mert így komolyan lehet bővíteni az egész rendszert, sőt, akár át is lehet alakítani azt jóval modernebbre, nagyobbra.

Meghatározták a napelemesektől megvásárlandó áram árát is. Az sejthető volt a nyilatkozatokból, hogy 5 Ft körül lesz, de kiderült, nem lesz egységes.

Legtöbbet, 5,25 forintot az MVM Démász Áramhálózati Kft. fizet, az ELMŰ Hálózati Kft. 5,11 forintot, az MVM Émász Hálózati Kft. 4,94 forintot, az E.ON DÉDÁSZ, E.ON ÉDÁSZ és OPUS TITÁSZ pedig mindössze 4,39 forintot ad

a hálózatba betáplált elektromos energiáért.

Nem magánszemélyek

Arról már nem is beszélve, hogy "nem lakossági felhasználó esetén az MVM Next egyetemes villamosenergia-szolgáltatói üzletszabályzata alapján: 1 Ft/kWh" at ár. Ezt már az MVM olvashatják a kisvállalkozók vagy a közüzemek vezetői. Itt tehát teljesen értelmetlen azzal számolni, hogy napelemekkel bevételre tesz szert valaki.

Igényelni kell, nem jár automatikusan

Ez egyébként nem automatikusan jár, igényelni kell a szabályzat alapján. Ez egyáltalán nem egyszerű a leírás alapján. Csak egy feltétel: "a kifizetési igény elszámolásának alapja az MVM Nexttől a leolvasást követően kapott teljesítésigazolás szaldóelszámolás esetén a betáplálási többletről, bruttó elszámolás esetén a betáplálásról, amely tartalmazza az elszámolási időszakban a közcélú hálózatra betáplált, elszámolható villamos energia mennyiségét (kWh) és az elszámolóárat (Ft/kWh). A teljesítésigazolás az elszámolószámla utolsó oldalán található".

A közösségi oldalakon lévő szakmai csoportokban az az egyertelmű vélemény, hogy a rendelet célja nem más, mint a saját áramfelhasználás kiváltása, de nem támogatja a túlságosan nagy HMKE-rendszerek kiépítését. Olyanokét, amellyel érdemi bevételt lehetne megtermelni.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×