eur:
391.03
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Borravaló. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Flashpop/Getty Images

Aki nem tud borravalót adni, ne egyen étteremben – beszólnak a smucig európaiaknak Amerikában

Egy amerikai kutatóintézet felmérést készített arról, hogy mennyi borravaló dukál egy étteremben.

A Pew Research Center felméréséről a CNN hírtelevízió is beszámolt. Eszerint a megkérdezett majdnem 12 ezer amerikai nagy többsége 15-20 százaléknyival szokta megtoldani a számla végösszegét. Ennyit el is várnak az Egyesült Államokban a pincérek, akik általában úgy vélekednek, ha valaki ezt sokallja, vagy sajnálja rá a pénzt, az inkább egyen gyorsétteremben.

Ez a fajta bőkezűség az európaiaknak szokatlan, hiszen az öreg kontinensen általában csak 8-10 százalék a borravaló nagysága, bár ez országonként kissé változhat.

A gasztrokultúrájukról híres franciák igyekeztek egyszerűsíteni a vendégek helyzetét,

hiszen az se jó, ha valaki túl keveset, de az se, ha az indokoltnál többet hagy az asztalon. Így bevezették azt, hogy a számla összegéhez mindjárt hozzá is adják a borravalót mint szervizdíjat.

Ezt a módszert már idehaza is több étterem átvette. Érdemes hát a fizetés előtt megkérdezni a pincértől, hogy a ceh vajon tartalmazza-e a szervizdíjat. Bár az is előfordult már, hogy a felszolgáló szomorúan közölte: igen, benne van a borravaló, de azt nem ő, hanem a főnök kapja. Vagy kártyás fizetés esetén az a válasz, hogy a számlához nem tehetnek hozzá semmit. Ha a kedves vendég jattolni szeretne, azt tegye készpénzben.

Ilyenkor elég szőrösszívű kell legyen az, aki mégsem hagy egy kis pénzt a számlán felül az asztalon. Főleg, ha amúgy elégedett volt az étellel és a kiszolgálással is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×