eur:
392.48
usd:
361.59
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Unsplash.com

Tőzsdei szakértő: egyre nagyobb a különbség az USA és Európa között

Nem változtatott az irányadó kamat célsávján szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, miközben a legfrissebb uniós GDP-adat a várt stagnálás helyett csökkenést mutatott a harmadik negyedévben. Ennek következményeiről is kérdeztük Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt.

Az euróövezeti GDP csökken, míg az amerikai növekszik; „egyre jelentősebb a különbség a világgazdaság két fő térsége között” – állapította meg az InfoRádió Üzleti reggeli című műsorában csütörtökön Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

„Ennek ellenére, a tankönyvi szabályoktól eltérően, a dollár gyengült. Kezdetben, amikor a 4,9 százalékos amerikai GDP-adat napvilágot látott, még erősödött, de Jerome Hayden Powell Fed-elnök beszédéből kiderült, ez

a 4,9-es növekedés egy folyamat csúcsa”

– tette hozzá; jövőre már az a kérdés, hogy lesz-e recesszió, illetve ahhoz közeli állapot az amerikai gazdaságban is, hasonul-e az európai gazdaság állapotához.

Ebben az ügyben egyelőre nem lehet előre látni. Mint Powell is elmondta, „adatvezérelt üzemmódban működik” a Fed, tehát még nem tudni, lesz-e decemberben szigorítás, vagy marad-e a mostani – egyébként szintén rekordot jelentő 5,25–5,5-ös kamatszint.

Elemésében Powell kijelentette: a Fed mindenképpen el akarja érni a 2 százalékra leszorított inflációs szintet, még ha rögös is lesz az út, mert ez a legfőbb célja (ettől azonban még messze vannak, „beragadtak” egy 4 százalékos szinten), ettől viszont esni kezdtek az amerikai 10 éves kötvénypiaci hozamok.

„Többen tudják most már elképzelni, hogy decemberben már nem lesz további kamatemelés, ha a gazdaság túlfűtöttségére utaló jelek megszűnnek vagy csökkennek. A kamatcsökkenés a jövő évben indulhat be” – fejtegette. Ez volt az, ami miatt szerinte a dollár árfolyama esett az euróéhoz képest.

További kérdés, hogy a gazdaságnak a 3. negyedévben megmutatkozó ereje annak tulajdonítható-e, hogy 2021-ben és 2022 elején nagyon sok pénz került a lakossághoz (állami segítségként, „helikopterpénz” formájában) és most még van miből költeni.

„Amennyiben igen, akkor ha ez elfogy, akkor az erőteljes fogyasztásnövekedés-vezérelte GDP-növekedés visszafordul. Ekkor az inflációs veszély is kisebb lesz és a Fed sem fog tovább szigorítani. Az amerikai infláció most ugyanis beragadt a 4 százalékos szintre, és ha így marad, a Fed lépni fog. Ha az infláció csökken, akkor más a helyzet” – mutatott rá Korányi G. Tamás.

Arany

A tőzsdei szakértő arról is beszélt, hogy a nehézségek közepette sokan az aranyat találják a legbiztonságosabb befektetésnek, különösen azért, mert mintha esne az ár, visszatért a 2000 dollár alatti szintekre unciánként.

„Nem sokkal van 2000 alatt. Október 27-én láttunk egy napra 2000 dollár feletti árat, ehhez képest a mostani 1985 egy százalékkal gyengébb, nyilván függ a dollár mozgásától is. De azért arra érdemes gondolni, hogy az elmúlt egy hónapban 8 százalékos aranyár-növekedést láttunk,

az elmúlt egy évben 20 százalékot, az elmúlt 20 évben pedig ötszörösére emelkedett az arany ára,

ami messze meghaladja a dollárinflációt. Ez pedig azt jelenti, az arany nem vesztette el értékmegőrző szerepét. Ha pedig megindulnak a kamatcsökkenések, az újult erőt ad az aranynak.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 17:46
×
×
×
×