eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Szerencsejáték Zrt.

Milliárdos büntetések jöhetnek az illegális szerencsejáték-barlangok ellen

Az új szabályok az online piacterekre is vonatkoznának, amely területen az egyes jogsértéseknél a bírságok összege az érintett vállalkozás árbevételének 5 százalékáig terjedhet.

Új törvénytervezetet dolgozott ki az Igazságügyi Minisztérium a kereskedelemben szabálytalanul eljáró cégek visszaszorítása érdekében. A változások elsősorban az online kereskedelmet érintik és a fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti eljárásokat, bírságokat illetően, valamint a légitársaságokkal kapcsolatos ügyek kezelésében várhatók szigorúbb intézkedések – írja a Portfolio.

A Parlament honlapján megjelent jogszabálytervezet alapján az új szabályozás célja a jelenlegi bírságrendszer hatékonyabbá tétele. Az új törvény még inkább figyelembe venné az egyes fogyasztóvédelmi panaszokat és sokkal szigorúbban járna el az illegális szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó szereplőkkel szemben.

A tervezet szerint ennek érdekében

blokkolnák a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, a fizetési számláknál pedig pénzforgalmi korlátozást vezetnének be a hatóságok bevonásával.

Az új jogszabály alapján blokkolást lehetne elrendelni az elektronikus adat új címmel történő közzétételére, vagyis akkor, ha valaki egy új fogadási, szerencsejáték-oldalt nyit meg.

A lap azt írja, a trükköző külföldi szereplők kizárásával több százmilliárd forint védhető meg, ugyanis tavaly mintegy 160 milliárd forint bevétele volt a Szerencsejáték Zrt.-nek sportfogadásból, amely leginkább érintettje a mostani módosításnak. A Portfolio emlékeztetett, hogy idén nyáron már szigorítottak a szabályozáson, melynek értelmében a magyar bankok állami engedély hiányában nem teljesíthetnek tranzakciókat az engedély nélkül működő e-szerencsejátékkal foglalkozó oldalak számláira.

Az új törvény a kiróható fogyasztóvédelmi bírságokat is megemelné, mert az indoklás szerint a jelenlegi szankciók alacsony összegei nem eredményeznek komoly visszatartó erőt. Az új tervezet alapján

a fogyasztóvédelmi tételek esetében a bírságok alsó határa 15 ezer forintról 1 millió forintra, míg a felső határ 200 ezer forintról 3 milliárd forintra emelkedhet.

A piacfelügyeleti eljárásoknál is komolyabb szankciók várhatók, különösen a fogyasztók testi épségét, egészségét veszélyeztető vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértéseknél.

Az online piacfelületeken elkövetett jogsértések esetében a bírság összege az érintett cég bevételeinek 5 százalékáig terjedhet.

Az új szabályozás értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság adott esetben jogosult lesz arra, hogy átmenetileg hozzáférhetetlenné tegye az elektronikus adatokat az érintett vállalkozások számára, sőt súlyosabb jogsértés elkövetésekor az üzletek ideiglenes bezárását is kezdeményezhetik. A tervezet az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő címkék vagy adattörlő kódok átadását is előírja a vállalkozások számára, ellenkező esetben további bírságokra számíthatnak.

A törvényjavaslat a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére is kiterjed. Az indoklás szerint egyértelműbb szabályozás szükséges visszautasított beszállás, törölt vagy késő légi járatok esetén, valamint az utasoknak járó kártalanítás és segítség nyújtása terén is. Az új jogszabály alapján a légitársaságok kötelezhetők arra, hogy kártalanítsák az érintetteket. A fogyasztói igények teljesítését csoportosan benyújtott panaszok helyett egyéni esetekben is meg lehet tenni a javaslat szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×