eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman with empty wallet spent all money for shopping
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Tippeket ad a jegybank a „pénznyelők” lefaragására

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági megtakarításokat támogató új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányt indított Sok kicsi sokra megy címmel – közölt a jegybank.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a család számára anyagi tartalékot lehet teremteni a mindennapi költési szokások felülvizsgálatával, például a feleslegesen drága szolgáltatói szerződések ésszerűsítésével.

Az MNB a Sok kicsi sokra megy megtakarítási kampányának honlapján

tanácsokat ad a megfontolt befektetések szempontjairól, figyelve a hozam, kockázat és hozzáférhetőség „mágikus háromszögére”

– írták a közleményben

Egyebek közt felhívták a figyelmet arra, hogy célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni a pénzügyeket, figyelve a nagyobb fix kiadásokra, például az iskolakezdésre, ünnepekre, és célszerű felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre, például ha elromlik a hűtő.

Javasolják havi bontásban folyamatosan jegyezni a bevételeket, kiadásokat, és megszüntetni a „pénznyelő”, fölösleges költségeket. Spórolni lehet, ha például olcsóbb internet- vagy mobilcsomagra váltunk, vagy ha évente ellenőrizzük, hogy nincs-e olcsóbb, ám ugyanolyan szolgáltatást kínáló bankszámla, casco-, lakás vagy kötelező gépjárműbiztosítási ajánlat a piacon a meglévő helyett.

A pénzügyi szolgáltatásoknál is sok apró kiadástól lehet megszabadulni, ha fizetős SMS-értesítés helyett banki applikáción ingyenes push üzenetben kérnek tájékoztatást a tranzakciókról. Meg lehet szüntetni a bankszámla- vagy kártyaszerződéskor eredetileg igényelt, de már nem használt kiegészítő szolgáltatásokat. Hitelfelvételnél sokat lehet spórolni a leginkább testhezálló hiteltípus választásával.

A választáskor célszerű keresni az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hiteltermékeket.

A lakáshitelre érdemes előtakarékoskodni, hiszen nagyobb önrész esetén kisebb összegű, így kisebb törlesztőrészletű, vagy rövidebb futamidejű kölcsönt kell felvenni – mutattak rá a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×