eur:
381.26
usd:
354.34
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Grád Ottó: komoly ellátási gond lesz, ha ismét jön hatósági üzemanyagár

Az olajpiaci szereplők, a töltőállomás-üzemeltetők mindenképpen szeretnék elkerülni a hatósági árszabályzás visszahozatalát – mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Orbán Viktor kormányfő a parlament őszi ülésszakának megnyitóján azt mondta: ismét belenyúlhatnak az üzemanyagárakba, hogy elérhető legyen év végére a tíz százalék alatti inflációs cél. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden egy egyeztetésen azt kérte, hogy az ágazati szereplők minden lehetséges eszközzel tompítsák az árak növekedését.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban arról beszélt, hogy a tagvállalatok megértik és teljes mértékben elfogadják a kormányzati álláspontot, de a mozgásterük korlátozott. Elindult az a folyamat, amelynek részeként vizsgálják olajszakmai oldalon is az árcsökkentési lehetőségeket, de emellett a tárgyalásokon is jelezték:

az olajpiaci szereplők, a töltőállomás-üzemeltetők mindenképpen szeretnék elkerülni a hatósági árszabályozás visszahozatalát.

"Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen következményei voltak ennek az első alkalommal, mind a mai napig még érezni a hatását, ezért a szakma is elkötelezett, hogy az egyeztetések a kormányzattal sikeresek legyenek, és lehessen normál piaci körülmények között az üzemanyag-kereskedelmet folytatni" – mondta Grád Ottó.

A szövetség főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy a hatósági ár esetleges újbóli bevezetése súlyosabb következményekkel is járna, mint tavaly, amikor év végére "kifogyott" a benzinkutakról az üzemanyag. Akkor viszonylag sokáig az olajvállalatok képesek voltak fenntartani az ellátást a kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokkal.

"A jelen piaci körülmények között, elsősorban a gázolajpiaci lehetőségeket tekintve, már a hatósági üzemanyagár-bevezetés pillanata után néhány nappal eltűnne az ellátás egyik fontos pillérét jelentő import, ami azt jelentené, hogy

jóval rövidebb idő alatt kialakulna újra egy ellátási probléma.

Nagyon rövid időn belül visszatérnének azok az események, amelyeket az elmúlt év utolsó hónapjaiban megtapasztaltuk, amikor a töltőállomások ellátása finoman fogalmazva sem volt zökkenőmentes" – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×