eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Új és felújított, korszerűsített lakóházak a Fő út mentén, köztük elektromos energiát szolgáltató napelemekkel fölszereltek is. Biatorbágy város Pest vármegyében, a Budakeszi járásban, a budapesti agglomerációban helyezkedik el, lakosainak száma mintegy 14 700 fő. A város Bia és Torbágy falvak egyesüléséből jött létre 1966-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

MEKH-elnök: a háztartásoknak a fogyasztásukhoz kell méretezniük a napelemeiket

Megújul a magyar energetikai szabályozás.

Megújul a magyar energetikai szabályozás, a mindenkori energiapolitika hármas célrendszere - a megfizethetőség, a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság - továbbra is rendkívüli kihívások elé állítja a szabályozókat - hangsúlyozta Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a MEKH közleménye szerint a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásában.

Juhász Edit szerint a MEKH legfontosabb feladata továbbra is a megfizethető tarifa biztosítása, ami elsősorban a hálózati költségekre vonatkozik.

A konkrét részfeladatok kapcsán a MEKH elnöke rámutatott arra, hogy a hálózatfejlesztés időigénye nagy, ezért folyamatosan kell keresni az egyéb, például digitális alapú megoldásokat.

Ismertetése szerint a hivatal dolgozik egyebek között a csatlakozási díjak szabályozásának felülvizsgálatán, amelynek célja a folyamat optimalizálása hálózati szempontból.

A háztartási méretű kiserőműveket (hmke) érintve elmondta:

el kell érni, hogy a felhasználók saját fogyasztásukhoz méretezzék a rendszereket. Utalt arra is, egyre kevéssé lesz járható út, hogy ezek lényegében ingyen virtuális tárolóként használják a hálózatot.

Juhász Edit elmondta: a hivatal dolgozik azon, hogy a megújulók terjedésével párhuzamosan minél több rugalmassági képesség kerüljön be a villamosenergia-rendszerbe. Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy részt vesznek a piaci szereplők energiatároló-telepítéseit támogató pályázat előkészítésében. Az erre vonatkozó rendelet kiadása a következő hetekben várható - jelezte.

Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a MEKH feladatai a fenntarthatóság területén is megszaporodtak. A konkrét részterületek között Juhász Edit szólt az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) elindulásáról. Az első két év tapasztalatai alapján az új rendszer működik, ezt alátámasztja, hogy növekvő, a kötelezettségeken túlmutató energiahatékonysági beruházások valósultak meg. Az EKR-t azonban szükséges és lehetséges is tovább fejleszteni - emelte ki.

A szabályozói feladatok között említette a zöld gázok betáplálási és kereskedelmi kereteinek megteremtését. Az árampiachoz hasonlóan fel kell állítani a származási garancia rendszert, amely a tanúsítványok nemzetközi kereskedelmét is lehetővé teszi majd - mondta el.

Az elnök fontosnak tartja a távhő modell ellátási és szolgáltatási modelljének újragondolását. Ennek keretében az árszabályozást a piac új jellegzetességeihez szükséges igazítani, és egy gyorsan reagáló rendszert kell létrehozni véleménye szerint.

A termelői portfólió átalakítása szintén napirenden van, a földgáz mellett a geotermia, az ipari hulladékhő és egyéb új források bevonásával is. A hivatal dolgozik a nagyobb megújuló arányt és jobb versenyképességet biztosító fenntartható finanszírozású rendszer kialakításán, amihez rendelkezésre állnak jó példák - tette hozzá a hivatal elnöke.

Az ellátásbiztonság rövid távon biztosított, középtávon azonban különösen a gázellátás területén komoly szabályozói feladatok vannak. A dekarbonizáció komplexebb fejlesztéspolitikát kíván, amelyet már nem a hálózatbővítési hanem a hálózatoptimalizációs szemlélet dominál - fogalmazott.

Juhász Edit előadásában kitért arra, hogy az orosz-ukrán háború miatt a kritikus energiainfrastruktúrák védelme felértékelődött. A kiberbiztonság fejlesztése elkerülhetetlen, az EU új normáihoz is igazodva - tájékoztatott a MEKH.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×