eur:
387.87
usd:
358.38
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Pislákol a fény a magyar iparban

Bár júliusban 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva 2,8 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 júniusához mérten 2,8 százalékkal nőtt – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt. A legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása esetében visszaesett.

Az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Jó esély mutatkozik

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az adatok kapcsán kiemelte, hogy „júliusban tovább folytatódott az ipar teljesítményének javulása, a háború és szankciók negatív hatása ellen bevezetett intézkedések – mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram – egyre inkább éreztetik hatásukat. Bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel 6 százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés. Összességében jó esély mutatkozik arra, hogy a következő hónapokban éves alapon az ipar újra növekedési pályára álljon”.

Az államtitkár megállapította, hogy az export- és beruházás vezérelt magyar gazdaság húzóerejét mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás jelenti, ami a júliusi adatokból is egyértelműen visszatükröződik: ez a két ágazat járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar teljesítményének növeléséhez. Az ipari teljesítmény alakulására a fogyasztás csökkenése is hatással van, ezért a Kormány a munkahelyek és a családok megvédése érdekében tovább küzd a háború és szankciók káros hatásainak semlegesítéséért. A Baross Gábor programokon túl ezt a célt szolgálják a Széchenyi Kártya Program kamattámogatott hitelei is.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×