eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
fotó: Szörényi Laura
Nyitókép: Szörényi Laura

A számok balatoni visszaesést mutatnak - mondja a közgazdász

Tavalyhoz képest többen nyaralnak idén Magyarországon, a vendégszámnövekedés viszont csak a külföldieknek köszönhető. A Balatonon pedig még így is 5 százalék feletti visszaesés látható – mondta az InfoRádiónak a Makronóm Intézet vezető közgazdásza, Regős Gábor.

A statisztikai adatok azt mutatják, a turisztikai folyamatokban kettősség tapasztalható – vélekedett az InfoRádióban Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. "Ha csak a júniust nézzük, a vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent. Ez az első kvázi ellentmondás, a feloldása az, hogy a vendégek rövidebb ideig maradtak" – mutatott rá Regős Gábor.

A belföldi vendégéjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldieké 14 százalékkal nőtt. Valami hasonló körvonalazódik júniusra és augusztusra is. "A belföldi vendégek el-elmaradoztak, de azért ez nem ilyen egyszerű. Két oka van: nyilván az infláció megteszi a hatását, de újraéled a nemzetközi turizmus. Megnézve a szolgáltatás-külkereskedelmi adatokat az első negyedévből, frissebb adat nincs, a turizmusimport, tehát amennyit a magyar háztartások költöttek külföldön, euróban számolva 45 százalékkal növekedett, azaz látszik, hogy a nemzetközi turizmus beindulni látszik a Covid után, és a külföldiek is jönnek Magyarországra, de az is, hogy

az eltöltött idő egyre rövidebb egy-egy utazás során"

– mondta Regős Gábor. Gazdaságilag "nem jó" dolognak nevezte, hogy a hazai turisták külföldön töltik a pihenőidőt.

Ami a régiókat illeti,

  • Budapesten van a leginkább növekedés, az első 6 havi vendégéjszakaszám 13,3 százalékkal nőtt
  • a Balatonnál 5 százalék fölötti visszaesés volt.

A SZÉP-kártya-szabályok módosítása miatt – a pihenésre fordítható pénzeket már élelmiszerre is lehet költeni – több turisztikai szereplő is visszaeséstől tartott. Ezzel kapcsolatban "minimális visszaesést" sejt, de az érintett időszakról még nincsenek adatok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×