eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Szakértő: most fog igazán elszállni a gabonaár, megvan az oka

Július 18-án megszűnt a fekete-tengeri gabonaszerződés, az ukrán gabona így tengeri útvonalon már nem tud kijutni a piacokra, emiatt pedig emelkedhetnek a globális élelmiszerárak – mondta az InfoRádióban Zsarnóci Csaba, az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője.

A fekete-tengeri gabonaszerződés megkötése révén, illetve a logisztikai utak átrendeződése következtében az Európába beérkező ukrán gabona leverte az EU-n belül a gabonaárakat – mondta el Zsarnóci Csaba az InfoRádióban. Az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője szerint már egy kicsit elindultak felfelé az európai gabona árak – mintegy 10-15 százalékkal –, amikor az EU részlegesen korlátozta az ukrán gabona unión belüli értékesíthetőségét.

A banki szakember szerint az az öt ország, amelynek az Európai Unió szeptember közepéig megadta a lehetőséget, hogy a saját piacaira ne engedje be az ukrán gabonát, újra lobbizni fog a korlátozás meghosszabbításáért. Ezt valószínűleg elérik majd, ami azt jelenti, hogy a korlátozás az ukrán gabona behozatalára az év végéig meghosszabbodik.

Zsarnóci Csaba beszélt arról is, hogy a fekete-tengeri gabonaszerződés orosz felmondása miatt a szállítás útvonalában, a költségeiben, illetve bizonyos mértékben még a vetésszerkezetben is várhatóak változások. Inkább a belső szükségletekre koncentrál a vetésszerkezet, illetve értelemszerűen vannak Ukrajnának olyan területei, ahol már teljesen ellehetetlenült a termelés. Összességében

20-25 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség.

Ugyanakkor a gabona mostanra már egyre olajozottabb módon tudja elhagyni Ukrajnát a már működő alternatív útvonalakon. Havonta egy 3,8 millió tonna indul el Ukrajnából, megtalálva az utat a nemzetközi piacokra. Ennek a gabonának a megnövekedett költségek miatt lesz egy logisztikai felára, amit feltehetően a vásárlóknak kell majd megfizetniük – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×