eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Szakértő: most fog igazán elszállni a gabonaár, megvan az oka

Július 18-án megszűnt a fekete-tengeri gabonaszerződés, az ukrán gabona így tengeri útvonalon már nem tud kijutni a piacokra, emiatt pedig emelkedhetnek a globális élelmiszerárak – mondta az InfoRádióban Zsarnóci Csaba, az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője.

A fekete-tengeri gabonaszerződés megkötése révén, illetve a logisztikai utak átrendeződése következtében az Európába beérkező ukrán gabona leverte az EU-n belül a gabonaárakat – mondta el Zsarnóci Csaba az InfoRádióban. Az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője szerint már egy kicsit elindultak felfelé az európai gabona árak – mintegy 10-15 százalékkal –, amikor az EU részlegesen korlátozta az ukrán gabona unión belüli értékesíthetőségét.

A banki szakember szerint az az öt ország, amelynek az Európai Unió szeptember közepéig megadta a lehetőséget, hogy a saját piacaira ne engedje be az ukrán gabonát, újra lobbizni fog a korlátozás meghosszabbításáért. Ezt valószínűleg elérik majd, ami azt jelenti, hogy a korlátozás az ukrán gabona behozatalára az év végéig meghosszabbodik.

Zsarnóci Csaba beszélt arról is, hogy a fekete-tengeri gabonaszerződés orosz felmondása miatt a szállítás útvonalában, a költségeiben, illetve bizonyos mértékben még a vetésszerkezetben is várhatóak változások. Inkább a belső szükségletekre koncentrál a vetésszerkezet, illetve értelemszerűen vannak Ukrajnának olyan területei, ahol már teljesen ellehetetlenült a termelés. Összességében

20-25 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség.

Ugyanakkor a gabona mostanra már egyre olajozottabb módon tudja elhagyni Ukrajnát a már működő alternatív útvonalakon. Havonta egy 3,8 millió tonna indul el Ukrajnából, megtalálva az utat a nemzetközi piacokra. Ennek a gabonának a megnövekedett költségek miatt lesz egy logisztikai felára, amit feltehetően a vásárlóknak kell majd megfizetniük – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Bank agrárfőosztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×