eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Gabona. Forrás: Getty Images/Steve Satushek
Nyitókép: Forrás: Getty Images/Steve Satushek

Számvetés a földekről: megtermett az ország kenyere, gond így is van elég

Csaknem 30 ezer hektáron nem tudták betakarítani a búzát Magyarországon az elmúlt bő egy hétben tapasztalt rendkívüli esőzések és viharok miatt – mondta az InfoRádióban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás az idei termésről is beszélt.

2023-ban rendkívüli aratási időszak volt, jó pár nappal megcsúsztak a munkák az esős időjárás miatt – számolt be az InfoRádióban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

"Augusztus legelejéig néhol a 160 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség következtében 20-30 ezer hektár búza betakarítatlanul kint fog maradni a területen. Ilyenre az elmúlt években nem volt példa; úgy átnedvesedett a talaj, hogy gépekkel nem lehetett rámenni. A párás, meleg idő következtében pedig a kalászok is kicsíráztak, tehát értéktelenné váltak" – ecsetelte Petőházi Tamás.

Az aratási eredményeket így is közepesen jónak tartja.

"Őszi árpából 5,5 tonna per hektárral fejeztük be még július 20. környékén az aratást. Őszi búzából 5,6 tonna az átlag. Az előzetes termésbecslésnél ez kevesebb, de ez az egész évre igaz mind a búza, mind az árpa tekintetében" – árnyalta a képet.

Őszi káposztarepcét is nagy területen termesztenek Magyarországon, ennek sorsáról elmondta, hamarabb és jó eredménnyel (3,1 tonna/hektár) fejeződött be ennek az aratása.

Az eső területileg nem egyenlő erővel rombolt az ország különböző területein, a Dunántúlon csak viszonylag kis zónában okozott gondot,

"az ország kenyere megtermett,

van 5,5 millió tonna körüli termés az országban, és 2,5 millió tonna a belső felhasználás búzából, ebből 1,2 millió tonna megy malomipari felhasználásra; van egy 800 ezer tonna igény állattenyésztésre, és 300 ezer tonna ipari felhasználásra, ugyanennyi pedig vetőmag számára", az e fölötti rész pedig exportalap.

Az ár sem mindegy, Petőházi Tamás szerint jó lenne, ha "a nyugat-európai árakat minél gyorsabban elérnénk mi is", ekkor lehetnének elégedettek a nyári munkákkal.

Hogy az ukrán gabona mennyire nyomja ezeket az árakat, arról azt mondta, jelenleg exporttilalom van, de

vannak még korábbról a magyar raktárakban ukrán gabonafélék,

bíznak benne, a kormány ígéretéhez híven fenntartja az ukrán gabonabehozatali tilalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×