eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Volodimir Zelenszkij tiltakozik az ukrán gabonaimport uniós tilalma ellen

Az elnök szerint elfogadhatatlan lenne, ha az Európai Unió szeptember 15. után is meghosszabbítaná az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat

Volodimir Zelenszkij a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna "hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban". De - mint írta - felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

"Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk" - tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet "barátságtalan és populista" lépésnek nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×