eur:
389.3
usd:
361.47
bux:
68428.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Elemző: lényegében egyetlen termékkategóriától függ az egy számjegyű infláció

Az élelmiszerek ára két év után csökkent havi alapon – emelte ki Beke Károly a friss inflációs adatokból, de a Portfolió elemzője szerint hiába az intenzív csökkenés, még mindig magas szinten van itthon a fogyasztói árindex.

A várakozásoknak megfelelően 20,1 százalékra esett a magyar infláció júniusban, vagyis nem ugrotta meg az újabb lélektani határt a fogyasztói árindex, nem került be a 20 százalékos sáv alá. Az élelmiszerek ára havi alapon már csökkent, 0,4 százalékkal, de éves alapon még mindig csaknem 30 százalékkal kerül többe most az élelmiszer.

"A várakozásoknak megfelelt a 20,1 százalék, hogy ez most jó vagy rossz hír, nehéz eldönteni. A 20 százalékos áremelkedés még mindig nagyon magas, akár ha az elmúlt éveket nézzük, akár ha azt, hogy az emberek az üzletekben még mindig nagyon erős áremelkedést tapasztalnak. Azt láthatjuk, hogy a 25 százalék feletti szintről elkezdett intenzívebben csökkenni a magyar infláció, egyre nagyobb lépésekkel jön lefelé, de azért ez még mindig kifejezetten magasnak számít" – értékelt Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Azt viszont hozzátette, ha nem érkezik valamilyen váratlan külső sokk, akkor borítékolható az egy számjegyű év végi infláció. Felhívta arra a figyelmet, hogy a mostani adat megfelelt az elemzői várakozásoknak, és az elemzők úgy becsülik, hogy az év végére akár 8 százalék környékére is csökkenhet az infláció.

Beke Károly szerint ebben segíteni fog a bázishatás, mert a tavalyi év második felében már magas volt az infláció, ráadásul szeptembertől kikerül a magas bázisból a rezsicsökkentés tavalyi módosítása, hiszen a háztartási energiaárak emelkedési üteme lényegesen vissza fog esni várhatóan.

"Ha nem szállnak el újra nyersanyagárak, elsősorban a világpiaci földgáz ára, akkor

nem nagyon látok olyan tényezőt, amely meg tudná akadályozni az egy számjegyű inflációt az év végére"

– mondta az elemző.

Az is kiemelte, hogy pozitív értelemben a friss adatokban az a legnagyobb hír, hogy az élelmiszerek ára két év után csökkent havi alapon, tehát májushoz képest már csökkenést mért statisztikai hivatal.

Ugyanakkor szerinte a ruházkodási cikkek, a szolgáltatások, illetve az üzemanyagok havi szintű egy százalék körüli áremelkedése még mindig figyelmeztető jel, azt mutatja, hogy óvatosnak kell lenni, mert fennáll a kockázata annak, hogy esetleg magas szinten ragad be az infláció, és nehéz lesz 2024-ben érdemben csökkenteni, ha ezek a folyamatok fennmaradnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×