eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bee on a spring blossom. Focus on the wing.
Nyitókép: Getty Images/ Madzia71

Ha így pusztulnak a rovarok, termés sem lesz

A beporzók számának csökkenése már most rosszabb teméshozamhoz és minőséghez vezet brit adatok szerint.

A beporzók számának csökkenésével, illetve az élelmiszer-termelés fenyegetettségével kapcsolatosan már most bizonyítékok állnak rendelkezésre – írja a The Guardian.

Simon Potts, a Readingi Egyetem kutatója elmagyarázta azt is a brit parlament bizottságának, miben rejlik a beporzók hiányának veszélye.

"A rovarszám csökkenése nemcsak kisebb terméshozamot jelent, hanem rosszabb minőségű terményt is.

A gyenge beporzás miatt a tápanyagtermelésben is kiesés mutatkozik, és ez a gazdák számára természetesen a nyereség csökkenését jelenti" – fogalmazott.

Az Egyesült Királyság csak gála típusú almából 5,7 millió fontos kiesést tapasztalhat a beporzók számának csökkenése miatt.

Ami az ország élelmiszer-biztonságát illeti, az oda gyümölcsöt behozó országok rovarállományának esetleges csökkenéséről a briteknek nincsenek adatai, ami nagyon sérülékennyé teheti az ország élelmiszer-ellátását, rizikót jelent. Az Egyesült Királyság Európából, Észak-Afrikából és Dél Amerikából is jelentős mennyiségű gyümölcsöt importál.

A rovarok végezte beporzás évente több mint 600 millió fonttal járul hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához. Az élelmiszernövények több mint 75 százaléka beporzást igényel, a csökkenés komoly hatással van a globális élelmezésbiztonságra. A rovarok pusztulásának okai eltérők, de szinte biztos, hogy az mezőgazdasági területek terjeszkedése miatti élőhelyvesztés, a rovarirtó szereknek való kitettség és az éghajlati károsodás is szerepet játszik abban. Az elmúlt 30 év természetvédelmi intézkedései nem tudták megállítani a rovarok csökkenését a brit mezőgazdasági területeken.

Dave Goulson, a Sussexi Egyetem professzora szerint a folyamat azért is figyelemre méltó, mert a rovarok igen alkalmazkodóképesek.

"480 millió éve léteznek, túlélték az összes korábbi tömeges kihalási eseményt.

De ha az otthonuk elpusztul, nincs hová fészkelniük, nem találnak semmi ennivalót, akkor nem kell meglepődnünk azon, hogy nehezen boldogulnak" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×