eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

ENSZ: Tízből négy férfi szerint joga van megverni a feleségét

Az elmúlt egy évtizedben semmit sem változott a helyzet.

Az ENSZ friss kutatása szerint a nemek közötti egyenlőtlenség egy évtizede stagnál, a kulturális előítéletek és a nyomás továbbra is akadályozza a nők szerepvállalását - írja a Reuters.

Mindezek miatt a világ valószínűleg nem fogja elérni az ENSZ által 2030-ra kitűzött, a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó célt.

A női egyenjogúságot célzó, legkülönbözőbb kezdeményezések dacára a koronavírus csak még jobban kiélezte az egyenlőtlenséget.

A pandémia ideje alatt sok nő vesztette el bevételeinek forrását, ezáltal megakadt az egyenlőtlenség terén elért haladás.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) a kérdést a nemek közötti társadalmi normák indexén keresztül követte nyomon, amely a World Values Survey (WVS) nemzetközi kutatási program adatait használja.

A felmérés a 2010-2014 és a 2017-2022 közötti időszakra vonatkozó adatsorokból merített, a világ népességének 85 százalékát lefedő országok és területek adataiból.

Az adatok szerint 10-ből közel kilenc férfi és nő alapvető előítéleteket táplál a nőkkel szemben,

és a legalább egy előítélettel rendelkezők aránya alig változott az évtized során. A vizsgált országok közül 38-ban a legalább egy előítélettel rendelkező emberek aránya 86,9 százalékról mindössze 84,6 százalékra csökkent.

A javulás mértéke "kiábrándító" Heriberto Tapia, az UNDP kutatási és stratégiai partnerségi tanácsadója, a jelentés társszerzője szerint.

A felmérés azt is megállapította, hogy a világ lakosságának közel fele szerint a férfiak jobb politikai vezetők, míg 43 százaléka szerint a férfiak jobb üzleti vezetők.

"El kell törülnünk a nemek kapcsán élő előítéleteket. A végső cél a nők és férfiak, az emberek közötti hatalmi viszonyok megváltoztatása" - mondta Aroa Santiago, az UNDP nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó szakértője a kutatás kapcsán.

Bár az oktatást mindig is kulcsfontosságúnak tartották a nők gazdasági eredményeinek javításában, a felmérés feltárta az oktatás és a jövedelem közötti megszakadt kapcsolatot is: az átlagos jövedelemkülönbség még abban az 57 országban is 39 százalékos, ahol a felnőtt nők iskolázottabbak, mint a férfiak.

Mindezen túl minden negyedik ember úgy véli, hogy egy férfinak joga van megverni a feleségét.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×