eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ácsteszér, 2022. november 14.MTI/Bodnár Boglárka
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

A kereskedők szerint nem csak az élelmiszerboltokon kell leverni az inflációt

Neubauer Katalin (NKSZ) szerint a kormány nyitott füleire lelt az élelmiszer-kereskedők jajszava a keddi egyeztetésen.

Kedden lezajlott az egyeztetés a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban a kötelező kiskereskedelmi akciózással kapcsolatban. Ismert, június 1-jétől bevezetik, hogy az alapvető élelmiszerek húsz termékkörében kell egy hétig egy-egy terméket az előző harminc nap áránál tíz százalékkal olcsóbban árusítani. Az akciózás előre láthatóan szeptember 30-ig tart.

Neubauer Katalin, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elsősorban azt hangsúlyozta, az árakat ott kellene csökkenteni, ahol az áremelés indul, ez pedig nem a kiskereskedelem, hanem a gyártó szintje.

"A legfontosabb kérésünk az volt, hogy

a mostani árcsökkentésbe vonják be kötelező jelleggel az ellátási lánc minden szereplőjét.

A hatósági ár 15 hónapja van velünk, csak a kiskereskedelem kényszerült az árakat a 2021. októberi árponton tartani, ennek ellenére a termelői oldalról nagyon nagy áremelés vonult át Magyarországon, ennek az inflációs hatását ma is érezzük" – mutatott rá.

Az egyeztetésen Neubauer Katalin azt érzékelte, a kormány kész meghallani a jajszót, ebből következően pedig hite szerint tovább csökkenhetne az infláció.

Hogy honnan fogják tudni a vásárlók, hogy milyen akciós terméket keressenek, arról elmondta, a boltok bejáratánál lesz kifüggesztve a heti akció, államilag meghatározott grafikával.

"Ez minden kereskedőnél más lesz, nem úgy kell elképzelni, hogy lesz egy akciós szórólap, ami mindenhol érvényes lesz. Fel kell majd tüntetni, hogy mi volt az eredeti ára az adott terméknek, és mire csökkentik a következő héten" – ecsetelte.

A kisboltok akció alóli mentességéről szólva elmondta, mindenkinek érdeke megtartani a vevőkörét, de a kötelező árcsökkentés csak az egymilliárd forint feletti éves bevételű üzletekre vonatkozik.

Abban Neubauer Katalin is bízik, hogy a megváltoztatott javaslatcsomag szolgálni fogja az érdemi inflációcsökkentést. Figyelmeztetett: "most

kihegyezzük az élelmiszerekre, de az inflációs kosárban benne vannak a szolgáltatások, a gyógyszerek, nagyon sok olyan dolog, ami terhes a fogyasztók számára és az inflációra nagyon jelentős hatással van,

bízunk abban, hogy ezeket a területeket is felülvizsgálják".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×