eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója egy OMV-töltőállomáson lévő SPAR üzletben tartott háttérbeszélgetésen a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Heiszler Gabriella: nincs semmilyen pozitív hatása az árstopok fenntartásának

Kiemelkedően jó évet zárt 2022-ben a Spar Magyarország, de az ügyvezető igazgató szerint a különadó visszafogja a beruházásokat, és az árstop eltorzítja a fogyasztási szerkezetet.

"Inflációs környezetben, háborús környezetben kiemelkedően jó évet tudtunk tavaly zárni árbevétel szempontjából: 15,5 százalékkal növeltük, 915 milliárd forint bruttó forgalmat realizáltak a Spar-üzletek" – mondta az InfoRádióban Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója.

A kiskereskedelmi különadó miatt a Spar árbevetelének 4,1 százalékát fizeti be a költségvetésbe, ami jelentősen nagyobb az iparág profitjánál, hiszen az elvárt profitráta 2-3 százalék, tehát ez megterheli őket. Nem is annyira az árbevételben, mint a beruházások visszafogásában okoz problémát a cégnek.

Heiszler Gabriella ismertette, hogy 30 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy

két viszonylag kicsinek számító, 1200 négyzetméteres alapterületű üzletet nyitottak ki, és 11 áruházat újítottak fel.

Az év első nyolc hónapjában sokat dolgoztak ennek megvalósulásán, az év második felében pedig nem indítottak beruházást.

A már végrehajtott beruházások közül kiemelendő, hogy négy Interspar áruház látványosan megújult: a Bécsi úton, Szentendrén, Pécsen és Nyíregyházán. Az egyik szupermarketet a Lurdy Házban, a másikat Szigetszentmiklóson nyitották meg.

Az árstopok 2022-ben befolyásolták a forgalomnövekedést is:

a 2,8-as UHT tejből négyszer több fogy a korábban megszokotthoz képest,

a tojásnál viszont nem érik el a megszokott mennyiséget sem. A mennyiségi korlátozások amiatt vannak, mivel átalakultak a fogyasztási szokások. A mennyiségi stop nem az átlagpolgárnak szól, hanem az éttermeknek, büféknek, panzióknak, hiszen a megszokott csatornáikon keresztül ezek a cikkek drágábbak.

Heiszler Gabriella szerint az árstop teljesen eltorzítja a fogyasztási szerkezetet, de nem látni, ennek milyen hatása van az inflációra. Kommunikációs szempontból jó, de az infláció ennek ellenére magas, és hosszú távon fenntarthatatlan torzulást okoz.

Még februárban reménykedtek abban, hogy kivezetik az árstopot április 30-án, most Heiszler Gabriella abban bízik, hogy év végéig nem kell ezzel számolni. Azzal kalkulál, hogy az inflációs adatok júniustól nagyon jelentős csökkenést mutatnak, és a nyáron az új gazdasági szezon kezdetével majd lehet látni a jövő évi árak alakulását. "Akkor tényleg lenyugszanak a kedélyek, és sikerül az árstopot is beszüntetni" – tette hozzá Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×