eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Elemző: nyárig várni kell az élelmiszerárak csökkenésére

A mezőgazdasági felvásárlási árak - amelyek nem azonosak a bolti árakkal - változásáról érkezett friss adatsor, ebből lehet következtetni a következő hónapok folyamataira.

Februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a drágulás üteme azonban már 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A mezőgazdasági felvásárlási árak 2022 szeptemberében tetőztek, akkor egy év alatt 61 százalékos volt az árak emelkedése.

Utóbbi tetőzés mögött az állt, hogy a tavaly februárban kitört ukrajnai háború miatt a tőzsdei kereskedők beárazták az ellátásbiztonság kockázatát, ezt kellett pluszban megfizetni. Most viszont ennek a tőzsdei prémiumnak az eltűnését lehet látni az adatokban. Míg 2021 februárjában 70 forint volt a búza kilogrammja, addig 2022 márciusára 120 forintra ugrott, majd pedig 2023 januárjára visszakorrigált 100-110 forint környékére.

Arról, hogy mikor állhat meg az árnövekedés, Héjja Csaba, az MKB bank és a Takarékbank szenior elemzője elmondta: gabonák esetében a magyar piacon is a nemzetközi árutőzsdék árai a meghatározóak, több gazdasági folyamattal együtt. A jövőbeni árszintre az alábbiakból lehet következtetni.

  • Erősödött a forint, ez csökkenti az árakat.
  • A nemzetközi gabonatőzsdéken is esnek az árak, mivel bő gabonakínálatot (például nagy mennyiségű amerikai és orosz búzaexportot) vetítenek előre idénre.
  • Van egy olyan hatás is, ami recessziós félelemnek nevezhető: gazdasági megtorpanás esetén a fogyasztók kevesebbet vásárolnak, ami szintén lefelé viszi az árakat.

A szakember kiemelt néhány részpiacot, ahol más a helyzet, ahol nem számíthatunk kedvező folyamatokra, vagy csak később.

  • Burgonya: nem látszik a drágulás lassulása a szűkös kínálat miatt.
  • Zöldségfélék: még csak most kezd beárazódni, hogy drágább volt az energia és a műtrágya.
  • Állati termékek: az általuk elfogyasztott takarmány az épp olcsóbbá váló gabonákból készül, ezért itt meg fog jelenni a közeljövőben a csökkenés.

A mezőgazdasági termelői árakban összességében a tetőzést nyárra várja Héjja Csaba, mert amíg a búza árában volt tetőzés tavaly júniusban-szeptemberben, az állati termékeknél lehet, hogy ugyanez idén januárra tolódik ki.

Mindezek hatására

az élelmiszer-inflációban a fordulat valamikor nyáron bekövetkezhet

- jósolta az MKB bank és a Takarékbank szenior elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×