INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

önkéntes nyugdíjpénztár

magánnyugdíjpénztár

veszteség

Kyoto,Japan,in the park

Kétségbeejtő hírrel szembesülnek a nyugdíjra takarékoskodók

Infostart

2022-ben csak az utolsó negyedévben sikerült valamekkora befektetési nyereséget is termelniük a nyugdíjpénztáraknak. Előtte komoly veszteségeik voltak, legalábbis a többségüknek.

A gyér hozamok ellenére soha nem fizettek még be olyan magas hozzájárulást az önkéntes pénztári tagok éves szinten, mint amennyit tavaly - írja a portfolio.hu.

A gazdasági lap táblázatokkal igazolt elemzése szerint a tavalyi utolsó negyedévben már sikerült az önkéntes nyugdíjkasszáknak nyereséget is elérniük. Az egész évet tekintve azonban veszteséggel zárták a nyugdíjpénztárak.

116 milliárd forint volt a veszteség a szektorban, ez vagyonarányosan

7 százalékos veszteségnek felel meg.

A magánnyugdíjpénztáraknál is hasonló a helyzet, a negyedik negyedévben 13 milliárdos befektetési nyereséget halmoztak fel, ez pedig a vagyonarányosan több mint 5%-os hozamot jelentett. A teljes évet nézve azonban 8 százalék bukóban vannak.

Ami még érdekes, hogy a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma folyamatosan csökken (az önkénteseké is), ami javarészt annak tudható be, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével sokan inkább visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy 100%-os állami nyugdíjat kapjanak. Egy negyedév alatt 204 pénztári taggal csökkent a létszám, egy év alatt pedig 916 fővel.

Nyitókép: Yagi Studio/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018