eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kyoto,Japan,in the park
Nyitókép: Yagi Studio/Getty Images

Kétségbeejtő hírrel szembesülnek a nyugdíjra takarékoskodók

2022-ben csak az utolsó negyedévben sikerült valamekkora befektetési nyereséget is termelniük a nyugdíjpénztáraknak. Előtte komoly veszteségeik voltak, legalábbis a többségüknek.

A gyér hozamok ellenére soha nem fizettek még be olyan magas hozzájárulást az önkéntes pénztári tagok éves szinten, mint amennyit tavaly - írja a portfolio.hu.

A gazdasági lap táblázatokkal igazolt elemzése szerint a tavalyi utolsó negyedévben már sikerült az önkéntes nyugdíjkasszáknak nyereséget is elérniük. Az egész évet tekintve azonban veszteséggel zárták a nyugdíjpénztárak.

116 milliárd forint volt a veszteség a szektorban, ez vagyonarányosan

7 százalékos veszteségnek felel meg.

A magánnyugdíjpénztáraknál is hasonló a helyzet, a negyedik negyedévben 13 milliárdos befektetési nyereséget halmoztak fel, ez pedig a vagyonarányosan több mint 5%-os hozamot jelentett. A teljes évet nézve azonban 8 százalék bukóban vannak.

Ami még érdekes, hogy a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma folyamatosan csökken (az önkénteseké is), ami javarészt annak tudható be, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével sokan inkább visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy 100%-os állami nyugdíjat kapjanak. Egy negyedév alatt 204 pénztári taggal csökkent a létszám, egy év alatt pedig 916 fővel.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×