eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Napelem-tilalom: fontos bejelentést tett az energiaügyi tárca

Felülvizsgálják azt a szabályozást, amely megtiltotta a hálózati betáplálást.

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A munka az illetékes hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával történik, a témával következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A válaszban hangsúlyozták, hogy a korlátozás a háztartási erőművek telepítésére és csatlakoztatására nem vonatkozik.

A korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamosenergia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél. „A belföldön elérhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok eléréséhez is” – hangsúlyozták a válaszban.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hazai hasznosítása, ezért a villamosenergia-hálózat gyorsabb ütemű fejlesztése vált szükségessé. A hazai beépített napelemes kapacitások 2022 végére meghaladták a 4000 megawattot.

A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos vállalás így jóval korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet.

A tiszta, de időjárásfüggő megújuló energiaforrás szélesebb körű használatához javítani kell a villamosenergia-hálózat rugalmasságát, lehetővé kell tenni a helyben megtermelt áram hatékonyabb elosztását.

A kormány az e célt szolgáló beruházásokat uniós társfinanszírozást igénybe véve 163 milliárd forint támogatással ösztönzi. A projekteket az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózatot üzemeltető Mavir valósíthatja meg. Az újabb 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolhatóságát szolgáló fejlesztéseket – azok mielőbbi megvalósítása érdekében – hazai forrásból előfinanszírozza a kormány.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×