INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

napelem

megújuló energia

energiaügyi minisztérium

Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.

Napelem-tilalom: fontos bejelentést tett az energiaügyi tárca

Infostart

Felülvizsgálják azt a szabályozást, amely megtiltotta a hálózati betáplálást.

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A munka az illetékes hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával történik, a témával következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A válaszban hangsúlyozták, hogy a korlátozás a háztartási erőművek telepítésére és csatlakoztatására nem vonatkozik.

A korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamosenergia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél. „A belföldön elérhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok eléréséhez is” – hangsúlyozták a válaszban.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hazai hasznosítása, ezért a villamosenergia-hálózat gyorsabb ütemű fejlesztése vált szükségessé. A hazai beépített napelemes kapacitások 2022 végére meghaladták a 4000 megawattot.

A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos vállalás így jóval korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet.

A tiszta, de időjárásfüggő megújuló energiaforrás szélesebb körű használatához javítani kell a villamosenergia-hálózat rugalmasságát, lehetővé kell tenni a helyben megtermelt áram hatékonyabb elosztását.

A kormány az e célt szolgáló beruházásokat uniós társfinanszírozást igénybe véve 163 milliárd forint támogatással ösztönzi. A projekteket az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózatot üzemeltető Mavir valósíthatja meg. Az újabb 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolhatóságát szolgáló fejlesztéseket – azok mielőbbi megvalósítása érdekében – hazai forrásból előfinanszírozza a kormány.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018