eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Nem meglepetés a Fed friss kamatdöntése

Folyamatosan emelkedik Amerikában az irányadó kamat.

A Fed az előző négy alkalommal összesen 125 bázisponttal emelte az irányadó kamatot.

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harc részeként "folyamatosan tovább emeli" a hitelfelvételi költségeket. Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas - áll a közleményben.

A Fed szerint például az oroszok Ukrajna ellen háborúja továbbra is hozzájárul a "fokozott globális bizonytalansághoz". Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A Fed szerint miközben az amerikai gazdaság továbbra is "szerényen nő" és "erőteljes" a munkahelybővülés, továbbra is "kiemelten követik az inflációs kockázatokat".

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

A Fed közölte, hogy a jövőbeni kamatdöntéseiknél figyelembe veszik a már végrehajtott monetáris politikai szigorításokat és azoknak a gazdasági aktivitásra és az inflációra gyakorolt késleltetett hatását. A Fed jelezte továbbá, hogy folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének a döntését március 22-én ismertetik, és ekkor frissített amerikai makrogazdasági előrejelzést is közzétesznek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×