INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

áremelés

fizetésemelés

felmérés

mkik

gvi

Empty money in wallet and unemployment concept.

A cégek zöme árat emelne, fizetést nem – felmérés

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Magyarországon az építőipari és a kereskedelmi cégek emelnének a legnagyobb arányban árat.

2022 októberében valamivel több mint 2100 hazai vállalkozás vezetője számolt be a belföldi értékesítési árak és az exportárak várható alakulásáról. A válaszadók 82 százaléka jelezte, hogy a következő félévben emelni fogja belföldi értékesítési árait – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének ügyvezető igazgatója.

A cégek 38 százaléka az inflációval azonos mértékű, 15 százalékuk viszont annál magasabb áremelést tervez – tette hozzá Nábelek Fruzsina, aki szerint piaci árfelhajtó hatás érvényesül. A legmagasabb arányban emelkedő árakkal az építőipari, illetve a kiskereskedelmi cégek számolnak, utóbbiak körében kiemelkedően magas azoknak az aránya, akik infláció feletti emelést terveznek.

Az MKIK GVI ügyvezető igazgatója arról is beszámolt, hogy a megkérdezett vállalkozások 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emelt béreket a tavalyi évben. 2023-ra vonatkozóan arányuk némileg csökken: 81 százalék mondta, hogy emelést tervez. Emellett a béremelés mértékre vonatkozó tervek is elmaradhatnak a 2022-ben megvalósultaktól.

Nábelek Fruzsina elmondása alapján 2022-ben az alvállalkozások többségénél, 84 százalékánál nőttek a bérek. A cégek 42 százaléka 10 százalék feletti béremelést hajtott végre, harmaduk 6 és 10 százalék közötti, 9 százalékuknál pedig mindössze 1 és 5 százalék közötti volt a bérek emelkedése.

Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

Kapcsolódó hang

A cégek zöme árat emelne, fizetést nem – felmérés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018