eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Empty money in wallet and unemployment concept.
Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

A cégek zöme árat emelne, fizetést nem – felmérés

Magyarországon az építőipari és a kereskedelmi cégek emelnének a legnagyobb arányban árat.

2022 októberében valamivel több mint 2100 hazai vállalkozás vezetője számolt be a belföldi értékesítési árak és az exportárak várható alakulásáról. A válaszadók 82 százaléka jelezte, hogy a következő félévben emelni fogja belföldi értékesítési árait – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének ügyvezető igazgatója.

A cégek 38 százaléka az inflációval azonos mértékű, 15 százalékuk viszont annál magasabb áremelést tervez – tette hozzá Nábelek Fruzsina, aki szerint piaci árfelhajtó hatás érvényesül. A legmagasabb arányban emelkedő árakkal az építőipari, illetve a kiskereskedelmi cégek számolnak, utóbbiak körében kiemelkedően magas azoknak az aránya, akik infláció feletti emelést terveznek.

Az MKIK GVI ügyvezető igazgatója arról is beszámolt, hogy a megkérdezett vállalkozások 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emelt béreket a tavalyi évben. 2023-ra vonatkozóan arányuk némileg csökken: 81 százalék mondta, hogy emelést tervez. Emellett a béremelés mértékre vonatkozó tervek is elmaradhatnak a 2022-ben megvalósultaktól.

Nábelek Fruzsina elmondása alapján 2022-ben az alvállalkozások többségénél, 84 százalékánál nőttek a bérek. A cégek 42 százaléka 10 százalék feletti béremelést hajtott végre, harmaduk 6 és 10 százalék közötti, 9 százalékuknál pedig mindössze 1 és 5 százalék közötti volt a bérek emelkedése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×