INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

moodys

hitelminősítő

hitelképesség

Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing

Ítélet – Megjelent a Moody's jóslata Magyarország idei évére

Infostart / MTI

Negatív folyamatok látszanak, de a térségben közel azonos számok lesznek. A hitelképesség romlik.

Negatív a közép- és kelet-európai gazdaságok 2023-ra szóló szuverén hitelképességi kilátása - közölte Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

A Moody's tízoldalas tanulmánya szerint a negatív regionális kilátást az indokolja, hogy az energiaválság reálgazdasági, költségvetési és szociális hatásaiból eredő sokkok próbára teszik a közép- és kelet-európai térség ellenállóképességét, amely hosszú ideje a régió államadós-profiljainak egyik erőssége.

A cég előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok együttes hazai összterméke (GDP) mediánszinten mérve az idén mindössze 0,6 százalékkal nő a 2022-re becsült 4,5 százalékos bővülés után.

A Moody's szerint az általa várt meredek lassulást az okozza, hogy az infláció, valamint az energiaválság és az emelkedő kamatok gyengítik az európai keresletet, a fogyasztói vásárlóerőt és az ipari termelést.

A hitelminősítő szerint a térség gazdaságai közül növekedési szempontból mindezt Szlovákia szenvedi meg a leginkább: a Moody's prognózisa a szlovák hazai össztermék 1,4 százalékos csökkenésével számol 2023-ban.

A cég

Lengyelországban és Magyarországon egyaránt 0,2 százalékos GDP-visszaesést, Csehországban 0,3 százalékos, Horvátországban 1,3 százalékos, Romániában 1,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít

2023-ra.

A Moody's az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-csökkenést vár az év egészében, és keddi regionális szektorelemzése szerint ez sem marad következmények nélkül az erőteljesen exportfüggő közép- és kelet-európai gazdaságokban.

E gazdaságok közül több is beszállítói láncolatokon keresztül kötődik Németországhoz, amelynek hazai összterméke a Moody's előrejelzése szerint az idén 1,8 százalékkal csökken, és az ebből eredő hatásoknak különösen Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Csehország van kitéve - áll a hitelminősítő kedden ismertetett tanulmányában.

A Moody's várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai gazdaságokban az év végi tizenkét havi infláció mediánüteme a tavalyi 13,5 százalékról 2023-ban 6,2 százalékra lassul.

Az Európai Unió egészéhez képest azonban magasabb a kockázata az inflációs dinamikák meggyökeresedésének a közép- és kelet-európai EU-térségben, mivel ezekben a gazdaságokban a teljes inflációs kosárra számottevően nagyobb a kilengésekre hajlamos élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció befolyása, mint az EU-n belül általában - hangsúlyozza keddi szektorelemzésében a hitelminősítő.

A Moody's által a térség egészére megállapított negatív szuverén hitelképességi kilátás nem érinti a közép- és kelet-európai régió egyes gazdaságaira érvényes egyéni osztályzati kilátásokat.

A cég az országcsoporton belül változatlanul Szlovákia és Csehország államadós-besorolásaira tart érvényben negatív kilátást, a térség többi gazdasága - köztük Magyarország - szuverén osztályzatait a Moody's továbbra is stabil kilátással tartja nyilván.

A Moody's 2021. szeptember 24-én javította egy fokozattal a jelenleg érvényes, befektetési ajánlású "Baa2"-re a magyar államadós-osztályzat besorolását. Ez az osztályzat a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings módszertanában "BBB"-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már négy éve "BBB"-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról, így a három globális hitelminősítő azonos hosszú távú osztályzatot tart érvényben Magyarországra.

A Moody's és a Fitch magyar osztályzati kilátása stabil.

Az S&P tavaly augusztus 12-én negatívra módosította az addigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását, de megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű minősítését.

Nyitókép: NicoElNino/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018