eur:
393.86
usd:
369.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Oeconomus: az EU gázársapkája rángatja a földgáz árfolyamát

Hónapokig tartó vita után december 19-én megegyeztek az Európai Unió tagállamainak vezetői a kiemelkedően magas földgázárak leszorítását elősegítő ársapka bevezetéséről. A magyar kormány álláspontja szerint az árvezérelt piaci verseny miatt az EU az intézkedéssel veszélyezteti az energiabiztonságát.

Az új szabályozás jövő év februárjának közepén lép életbe, és két kritérium mentén fogja csillapítani az elszálló energiaárakat. Az új előírás szerint 180 euró/megawattórás szinten maximalizálták a földgáz nagykereskedelmi árát, illetve az LNG világpiaci áránál 35 euróval magasabb küszöbértékekben is megállapodtak a felek – emlékeztet elemzésben az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A tervek szerint jövő év február 15-től életbe lépő javaslat alapján arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió vezetése az egyoldalú függőség fenntartása helyett az interdependencia kiépítésére törekszik. A közös földgázpiaci fellépéssel kölcsönös függést lehet kialakítani a kollektíven erős európai uniós tagállamok mint felvevőpiac, és a földgázkereskedők között – jegyzi meg a gazdaságkutató, hangsúlyozva: a most elfogadott ársapka a nagykereskedelmi árra vonatkozik, a tagállami szinten eltérően szabályozott végfogyasztói tarifákat csak áttételesen érintheti. Emiatt a kereskedőknél jelentős extraprofitot tud okozni, ami növeli a lakosság rezsiterheit. A tervezet érinti Magyarország hosszú távú gázbeszerzési szerződéseit is, emiatt azokat az energiabiztonság fenntartásának érdekében újra kell tárgyalni.

Mint írják, abban az esetben, ha túl alacsony a meghatározott ár, hiány alakulhat ki, ha túl magas, hatástalan. A gáztermelők és -kereskedők mindig a még elérhető, de legnagyobb nyereségre fognak törekedni. Összességében kijelenthető, hogy Európának az orosz energiahordozókról való leválasztása jelentős költségnövekedést fog eredményezni. Az Oeconomus szerint várhatóan a következő évben fognak jelentkezni az ellátásproblémák és a magas földgázdíjak.

A nehéz időszak jövő tavasszal kezdődhet,

amikor kritikus szintekre csökkenhet a töltöttség, és az orosz földgáz elérhetősége kérdéses lesz. Az Északi Áramlat 1-2 csővezeték az európai földgázfogyasztás 31 százalékát látta el, így kiesése jövőre okozhat jelentős ellátási problémákat. A tárolók feltöltése mellett Kínának a járvány utáni újranyitása is tovább fokozza a keresletet, felhajtva ezzel a gázárfolyamokat.

November első felében számos elemzéssel lehetett találkozni, melyben azt jósolták, hogy a fő európai gázárfolyam 100 eurós szintre mérséklődésével véget ért az energiakrízis, és Európa sikeresen megszüntette oroszországi függőségét. November közepétől december derekáig azonban ismét jelentős árfolyam-emelkedés volt tapasztalható, ami egyrészt a kiapadó gáztárolóknak, másrészt pedig az európai gázársapka-tervezetnek volt köszönhető. A november eleji 95 eurós árfolyamról december elejére több mint 45 százalékkal magasabb szintre, közel 150 euróra kúszott vissza a TTF árfolyama. Ez bár kevesebb mint fele a nyári csúcsnak, még így is a koronavírus előtti, 2019-es árszínvonal tízszerese, és a háború előtti árfolyamnak pedig duplája. A gázársapka elfogadásának hírére december 20-ra a 105 eurós szintre mérséklődött a TTF árfolyama.

Mikor normalizálódhat a piac?

Piero Cingari, a Capital.com szakértője szerint nem valószínű a gázárfolyamok háború előtti szintre való mérséklődése, ha az ukrajnai konfliktus tovább folytatódik. Véleménye szerint annak is kicsi az esélye, hogy az augusztusihoz hasonló magasságokba fog emelkedni a földgáz ára, köszönhetően a beindult amerikai LNG-behozatalnak. A bejelentett beruházások jelentős többletkapacitást okozhatnak a szektorban, lehajtva az árakat. 2027 és 2029 között túlkínálat jöhet létre, aminek hatására átmenetileg rendkívül alacsony gázárak is kialakulhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×