eur:
389.92
usd:
364.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Nyitókép: CatEyePerspective/Getty Images

Weinhardt Attila: az uniós gázársapka fontos jelzés a piaci szereplőknek

Az uniós megállapodás hírére csökkent a gáz ára a holland tőzsdén – mondta a Portfolio elemzője.

Megállapodás született az uniós gázársapkáról, a tagállamok többségi döntése 180 euróban maximalizálta a holland TTF gáztőzsde határidős termékeinek árát. Ha három egymást követő kereskedési napon a holland TTF gáztőzsde határidős termékeinek árszintje 180 euró fölé lép, akkor aktiválódik az ársapka, és ettől kezdve nem lehet bevinni a kereskedési rendszerbe ezen árszint feletti ajánlatokat – magyarázta Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője. Van egy másik feltétel is: ugyanezen három kereskedési napon a TTL-en születő ügyletkötésnek legalább 35 euróval kell meghaladnia a cseppfolyósított földgáz termékekből képzett index árszintjét.

"Nagyon leegyszerűsítve 143-145 euró körüli árszintet szeretne kínálni az EU

azoknak az LNG-szállítóknak, amelyek a világ más tájairól indulnak. Az a cél, hogy az oroszok ne nagyon tudjanak érdemi manipulatív tevékenységet kifejteni azzal, hogy a szállítások visszafogásával vagy spekulatív ügyletkötéssel az égbe hajtják a TTF-gázárakat" – mondta a szakértő.

A gázársapka Weinhardt Attila szerint nem igazán érinti az európai ellátás biztonságát, mert a februári időzítéssel már a fűtési szezon második felére kerül a bevezetése, amikor már sokkal jobban lehet majd látni azt, hogy a telet végül is milyen szinten húzza ki Európa. az elemző szerint ez is azt mutatja, hogy az ellátásbiztonság volt az elsődleges szempont, és a gázpiaci ársapka inkább részben szimbolikus ügy.

"Nagyon fontos jel minden piaci szereplőnek, hogy igenis van egy határ, amely fölött nem tolerálja az EU a gázügyletek megkötését"

– mondta Weinhardt Attila.

A gázsapka hírére a TTF-tőzsdén a különböző határidős termékek ára 105 euró környékére csökkent az elmúlt napok 130-140 eurós jegyzéséről, ami részben egyesek szerint a megszülető uniós egyezségnek is a következménye. "Spekulatív pozíciók is leépülhettek, illetve a piac megértette azt, hogy ez az ársapka össze tud jönni akármilyen heves viták is vannak" – tette hozzá a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×