eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy dolgozó a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának kokszüzemében 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Minimálbér: az eddig ellenálló szakszervezet is beadta a derekát, jöhet az aláírás

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint 20 százalékos emelésre lenne szükség, mégis úgy döntöttek végül, hogy aláírják a 16 százalékról szóló megállapodást.

A bérmegállapodásról Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán még azt mondta az InfoRádiónak, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatja a megállapodást, de ettől még az egyezség létrejöhet, hiszen a múltban már több alkalommal volt arra példa, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elutasította az aláírást.

Aztán az MASZSZ mégis úgy döntött, hogy aláírja a megállapodás, bár mint az ATV-n tett bejelentésükből kiderül, álláspontja szerint 20 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség.

A csütörtökön aláírni tervezett megállapodás kevesebbről szól:

  • a minimálbér 16 százalékkal,
  • a garantált bérminimum 14 százalékkal

emelkedik 2023 januárjától. Így január 1-jétől

  • a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra,
  • a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296 400 forintra

emelkedhet. A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) 20 százalékos minimálbéremeléssel lenne elégedett, a keddi egyeztetés után szakszervezeten belül is egyeztettek. Az elnökségi tagokkal egyeztetve meghozták azt a döntést: alá fogják írni a megállapodást – jelentette be Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke. Mint mondta, az inflációs adatok motiválták őket abban, hogy magasabb értéket követeljenek. Hangsúlyozta, hogy év közben még visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, ha a prognosztizált inflációhoz képest lényegesen nagyobb eltérés lesz a jövő év során.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×