eur:
394.37
usd:
370.46
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Minimálbér: a csütörtöki napon áll vagy bukik a januári emelés

Elvi megállapodás született a keddi bértárgyalásokon a legkisebb keresetek emeléséről. Eszerint a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedik 2023 januárjától. Az egyezséget december 15-én, csütörtök írhatják alá, ha támogatják a felek – közölte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Mészáros Melinda megkeresésünkre megerősítette, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának képviselői a keddi napon elvi szinten rögzítették azt, hogy január 1-jétől a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296 400 forintra emelkedjen. Előbbi 16 százalékos, az utóbbi 14 százalékos emelést jelent – tette hozzá a Liga elnöke, emlékeztetve, hogy az emelés közvetett módon szociális és egyéb családtámogatási juttatásokat is érint.

Elvi döntés született arról is, hogy a megállapodás – az említett két bérelem mellett – úgynevezett bérajánlás is tartalmazzon. Mészáros Melinda elmondása szerint felhívják majd a vállalkozások figyelmét arra, hogy a következő évben is törekedjenek a bérek reálértékének megőrzésére. A munkáltatói oldal közben azt kérte a kormánytól, vállaljon garanciát a bérmegállapodásban, hogy a munkaadókat terhelő adók és járulékok mértékét 2023-ban nem fogja emelni, hiszen a számításaiknál a mostani 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval kalkuláltak.

Arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy az elvi megállapodásból egyezség legyen, a szakszervezeti vezető kifejtette: mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalnak egyeztetnie kell a saját szervezeteivel, tagjaival, ami folyamatban is van. Ha ez lezajlott, csütörtök délután ismételten ülésezni fog a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol nyilatkozni fognak a felek arról, hogy aláírói lesznek-e a megállapodásnak. Ha mindenki pozitívan nyilatkozik, akkor erre a jövő héten sor kerülhet – mondta.

A Liga elnöke elismerte, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem igazán támogatja a megállapodást, de ettől még az egyezség létrejöhet, hiszen a múltban már több alkalommal volt arra példa, hogy a MASZSZ elutasította az aláírást. Mészáros Melinda bízik abban, hogy végül mindenki felelősen dönt, és semmiképpen sem szeretné, hogy tovább húzódjanak a tárgyalások, mert akkor január 1-jével biztosan nem fognak emelkedni a bérek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×