eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) május 26-án megválasztott új elnöke a szakszervezet budapesti székházában 2016. május 30-án. Az elnök asszony Gaskó Istvánt váltja a Liga élén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Minimálbér: a csütörtöki napon áll vagy bukik a januári emelés

Elvi megállapodás született a keddi bértárgyalásokon a legkisebb keresetek emeléséről. Eszerint a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedik 2023 januárjától. Az egyezséget december 15-én, csütörtök írhatják alá, ha támogatják a felek – közölte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Mészáros Melinda megkeresésünkre megerősítette, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának képviselői a keddi napon elvi szinten rögzítették azt, hogy január 1-jétől a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296 400 forintra emelkedjen. Előbbi 16 százalékos, az utóbbi 14 százalékos emelést jelent – tette hozzá a Liga elnöke, emlékeztetve, hogy az emelés közvetett módon szociális és egyéb családtámogatási juttatásokat is érint.

Elvi döntés született arról is, hogy a megállapodás – az említett két bérelem mellett – úgynevezett bérajánlás is tartalmazzon. Mészáros Melinda elmondása szerint felhívják majd a vállalkozások figyelmét arra, hogy a következő évben is törekedjenek a bérek reálértékének megőrzésére. A munkáltatói oldal közben azt kérte a kormánytól, vállaljon garanciát a bérmegállapodásban, hogy a munkaadókat terhelő adók és járulékok mértékét 2023-ban nem fogja emelni, hiszen a számításaiknál a mostani 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval kalkuláltak.

Arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy az elvi megállapodásból egyezség legyen, a szakszervezeti vezető kifejtette: mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalnak egyeztetnie kell a saját szervezeteivel, tagjaival, ami folyamatban is van. Ha ez lezajlott, csütörtök délután ismételten ülésezni fog a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol nyilatkozni fognak a felek arról, hogy aláírói lesznek-e a megállapodásnak. Ha mindenki pozitívan nyilatkozik, akkor erre a jövő héten sor kerülhet – mondta.

A Liga elnöke elismerte, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem igazán támogatja a megállapodást, de ettől még az egyezség létrejöhet, hiszen a múltban már több alkalommal volt arra példa, hogy a MASZSZ elutasította az aláírást. Mészáros Melinda bízik abban, hogy végül mindenki felelősen dönt, és semmiképpen sem szeretné, hogy tovább húzódjanak a tárgyalások, mert akkor január 1-jével biztosan nem fognak emelkedni a bérek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×