eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás.

Egy hónap telt el azóta, hogy a kormány október végén átmeneti intézkedésként (hivatalosan meg nem határozott időre, az energiahálózat korszerűsítéséig) a 2022. október 31. után benyújtott háztartási méretű (HMKE) napelemes igénylésekre vonatkoztatva felfüggesztette az új rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét.

Úgy tűnik, most újabb lényeges és a lakossági felhasználók szempontjából kedvezőtlen változás történt. Bár továbbra sem teljesen egyértelmű a HMKE-k hálózatra termelésének elszámolására vonatkozó legutóbbi szabályozási változás, úgy tűnik, hogy az első értelmezésektől eltérően a 13/2022. (XI. 18.) MEKH-rendelet alapján

2024. január elsejétől lényegében mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége,

amely eddig jelentős mértékben járult hozzá a háztartási napelemes magyarországi térnyeréséhez – mondta a MANAP iparági egyesület elnöke, Szolnoki Ádám a Portfoliónak.

Az érdek-képviseleti szervezet vezetője szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nyomán az éves szaldót havi szaldó válthatja az említett időponttól, és a változás azokat is érinti, akik már korábban bekerültek a szaldó elszámolásba.

Erre utal a rendelet indoklásának megfogalmazása is, mely szerint: "A szaldóelszámolás betöltötte az eredeti célját, tekintettel arra, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma és beépített teljesítménye az elmúlt időszakban dinamikusan növekedett."

Az éves helyett a havi szaldó alkalmazása azért rosszabb, mert a hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözetét havonta kell elszámolni, viszont így nem egyenlítődik ki a nyári-téli egyenlőtlenség.

Télen, valamint azokban az őszi és tavaszi hónapokban, amikor a HMKE termelése kisebb a háztartás áramfogyasztásánál, akkor az adott család a hálózatról való vételezésért átlagfogyasztás alatt fizetné a normál rezsicsökkentett lakossági tarifát, a felett pedig az emelt árat.

Ezzel szemben nyáron és azon tavaszi-őszi hónapokban, amikor a HMKE többet termel annál, mint amennyit a háztartás fogyaszt, csak jóval alacsonyabb tarifán lehetne a szolgáltatóval kifizettetni a hálózati betáplálást, mint amennyiért a hálózatból vételezhető a villamos energia.

További kérdések is felmerülnek még, és a MANAP állásfoglalást is kért a rendeletet jegyző MEKH-től – részletek a Portfolión.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×