INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

napelem

magyar közlöny

szaldó

elszámolás

Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

Infostart

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás.

Egy hónap telt el azóta, hogy a kormány október végén átmeneti intézkedésként (hivatalosan meg nem határozott időre, az energiahálózat korszerűsítéséig) a 2022. október 31. után benyújtott háztartási méretű (HMKE) napelemes igénylésekre vonatkoztatva felfüggesztette az új rendszerek hálózati betáplálási lehetőségét.

Úgy tűnik, most újabb lényeges és a lakossági felhasználók szempontjából kedvezőtlen változás történt. Bár továbbra sem teljesen egyértelmű a HMKE-k hálózatra termelésének elszámolására vonatkozó legutóbbi szabályozási változás, úgy tűnik, hogy az első értelmezésektől eltérően a 13/2022. (XI. 18.) MEKH-rendelet alapján

2024. január elsejétől lényegében mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége,

amely eddig jelentős mértékben járult hozzá a háztartási napelemes magyarországi térnyeréséhez – mondta a MANAP iparági egyesület elnöke, Szolnoki Ádám a Portfoliónak.

Az érdek-képviseleti szervezet vezetője szerint a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nyomán az éves szaldót havi szaldó válthatja az említett időponttól, és a változás azokat is érinti, akik már korábban bekerültek a szaldó elszámolásba.

Erre utal a rendelet indoklásának megfogalmazása is, mely szerint: "A szaldóelszámolás betöltötte az eredeti célját, tekintettel arra, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma és beépített teljesítménye az elmúlt időszakban dinamikusan növekedett."

Az éves helyett a havi szaldó alkalmazása azért rosszabb, mert a hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözetét havonta kell elszámolni, viszont így nem egyenlítődik ki a nyári-téli egyenlőtlenség.

Télen, valamint azokban az őszi és tavaszi hónapokban, amikor a HMKE termelése kisebb a háztartás áramfogyasztásánál, akkor az adott család a hálózatról való vételezésért átlagfogyasztás alatt fizetné a normál rezsicsökkentett lakossági tarifát, a felett pedig az emelt árat.

Ezzel szemben nyáron és azon tavaszi-őszi hónapokban, amikor a HMKE többet termel annál, mint amennyit a háztartás fogyaszt, csak jóval alacsonyabb tarifán lehetne a szolgáltatóval kifizettetni a hálózati betáplálást, mint amennyiért a hálózatból vételezhető a villamos energia.

További kérdések is felmerülnek még, és a MANAP állásfoglalást is kért a rendeletet jegyző MEKH-től – részletek a Portfolión.

Nyitókép: tampatra/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018