INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

napelem

szaldó

elszámolás

mekh

rendelet

Kiderült, meddig élvezhetik a szaldóelszámolás előnyeit a napelemhasználók

Kiderült, meddig élvezhetik a szaldóelszámolás előnyeit a napelemhasználók

Infostart

A friss MEKH-rendelet szerint lesz, aki még 2034-ben is ugyanannyiért termelhet áramot, mint amennyiért fogyaszt a háztartásában.

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, tipikusan háztetőre szerelt napelemes rendszert. Ha valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától indul az időszak – írja a villanyautosok.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent MEKH-rendelet szerint legtovább, 2033. december 31-ig azok élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Legkorábban azok veszítik el a szaldóra való jogosultságot, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta bővítésre sem került sor. Nekik már a 2024-es éves elszámolást követően változik az elszámolási rendszer.

Korábban bruttó elszámolásként emlegették a szaldós rendszerből kikerülőkre vonatkozó rendszert, melynek pontos részletei és az alkalmazandó díjai egyelőre nem ismertek. A friss módosítás ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez elvileg azt jelent, hogy a rendszerhasználati díjat nemcsak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018