eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Kiderült, meddig élvezhetik a szaldóelszámolás előnyeit a napelemhasználók

A friss MEKH-rendelet szerint lesz, aki még 2034-ben is ugyanannyiért termelhet áramot, mint amennyiért fogyaszt a háztartásában.

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek háztartási méretű kiserőművet, tipikusan háztetőre szerelt napelemes rendszert. Ha valaki egy korábban telepített rendszert bővített, akkor a bővítés dátumától indul az időszak – írja a villanyautosok.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent MEKH-rendelet szerint legtovább, 2033. december 31-ig azok élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő 10 évben nem végeznek újabb bővítést.

Legkorábban azok veszítik el a szaldóra való jogosultságot, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, és azóta bővítésre sem került sor. Nekik már a 2024-es éves elszámolást követően változik az elszámolási rendszer.

Korábban bruttó elszámolásként emlegették a szaldós rendszerből kikerülőkre vonatkozó rendszert, melynek pontos részletei és az alkalmazandó díjai egyelőre nem ismertek. A friss módosítás ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez elvileg azt jelent, hogy a rendszerhasználati díjat nemcsak a hálózatból kivett, hanem az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×