eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktára Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Mesébe illő szám a budaiak és pestiek fizetése közötti különbség

Csaknem hússzoros differencia volt 2021-ben a legjobb és a legrosszabb kereseti szinttel rendelkező két település között Magyarországon, mindkettő egy megyében van – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból, amelyeket a GKI dolgozott fel.

A NAV adatai szerint 2021-ben bruttó 354 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett.

Településtípusok szerint a legmagasabb havi átlagos nettó kereset

  • Budapesten volt 313 ezer forinttal,
  • a megyei jogú városokban ennél jóval kevesebbet, 253 ezer forintot
  • a városokban 225 ezer forintot,
  • a községekben pedig 197 ezer forintot

vittek haza az emberek adózás után tavaly átlagosan – összegezte Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

„Ahogy az várható a fővárosban a legmagasabbak a keresetek. Ennek több oka van, az egyik az, hogy itt összpontosul az adminisztratív központ, például a minisztériumok, ahol a fizetések átlag fölött vannak, itt van egy csomó nagyvállalat központja, ahol szintén a menedzserfizetések kimagaslók, ez jelentősen húzza föl a fővárosban élők fizetését” – mondta.

Molnár László arról is beszélt, hogy a legmagasabb és a legalacsonyabb keresettel rendelkező két település között csaknem hússzoros különbség volt tavaly.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kistelepüléseknél, alacsony lélekszám mellett rendkívüli szélsőségeket tapasztalni, például, ha az egyik községben szinte csak közmunkás van, a másikban pedig egy nagyvállalat vezérigazgatója lakik, az óriási differenciát képes okozni.

  • „A legmagasabb jövetelem Tornakápolnán volt, ahol 535 ezer forint volt a havi átlagos nettó,
  • a legkevésbé Csenyétén keresnek az emberek, ott 37 ezer forint volt”

– mondta.

Vagyis az átlagosan legjobban és legrosszabbul kereső település is borsodi.

  • A megyék szempontjából Pest és Győr-Moson Sopron megye állt az élen havi 259 ezer, illetve 254 ezer forinttal,
  • a sereghajtó pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Nógrád és Somogy megye volt havi 179 ezer és 196 ezer Ft közötti összeggel.

Összességében Magyarország 19 megyéjéből 14-ben voltak elmaradva az átlagostól a keresetek, de nemcsak a megyék között, hanem a fővárosban Buda és Pest között is éles a különbség. 2021-ben

a budaiak átlagosan 77 darab ezressel vittek többet haza havonta, mint azok akik Pesten laknak.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×