eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktára Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Mesébe illő szám a budaiak és pestiek fizetése közötti különbség

Csaknem hússzoros differencia volt 2021-ben a legjobb és a legrosszabb kereseti szinttel rendelkező két település között Magyarországon, mindkettő egy megyében van – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból, amelyeket a GKI dolgozott fel.

A NAV adatai szerint 2021-ben bruttó 354 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett.

Településtípusok szerint a legmagasabb havi átlagos nettó kereset

  • Budapesten volt 313 ezer forinttal,
  • a megyei jogú városokban ennél jóval kevesebbet, 253 ezer forintot
  • a városokban 225 ezer forintot,
  • a községekben pedig 197 ezer forintot

vittek haza az emberek adózás után tavaly átlagosan – összegezte Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

„Ahogy az várható a fővárosban a legmagasabbak a keresetek. Ennek több oka van, az egyik az, hogy itt összpontosul az adminisztratív központ, például a minisztériumok, ahol a fizetések átlag fölött vannak, itt van egy csomó nagyvállalat központja, ahol szintén a menedzserfizetések kimagaslók, ez jelentősen húzza föl a fővárosban élők fizetését” – mondta.

Molnár László arról is beszélt, hogy a legmagasabb és a legalacsonyabb keresettel rendelkező két település között csaknem hússzoros különbség volt tavaly.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kistelepüléseknél, alacsony lélekszám mellett rendkívüli szélsőségeket tapasztalni, például, ha az egyik községben szinte csak közmunkás van, a másikban pedig egy nagyvállalat vezérigazgatója lakik, az óriási differenciát képes okozni.

  • „A legmagasabb jövetelem Tornakápolnán volt, ahol 535 ezer forint volt a havi átlagos nettó,
  • a legkevésbé Csenyétén keresnek az emberek, ott 37 ezer forint volt”

– mondta.

Vagyis az átlagosan legjobban és legrosszabbul kereső település is borsodi.

  • A megyék szempontjából Pest és Győr-Moson Sopron megye állt az élen havi 259 ezer, illetve 254 ezer forinttal,
  • a sereghajtó pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Nógrád és Somogy megye volt havi 179 ezer és 196 ezer Ft közötti összeggel.

Összességében Magyarország 19 megyéjéből 14-ben voltak elmaradva az átlagostól a keresetek, de nemcsak a megyék között, hanem a fővárosban Buda és Pest között is éles a különbség. 2021-ben

a budaiak átlagosan 77 darab ezressel vittek többet haza havonta, mint azok akik Pesten laknak.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×