INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

minimálbér

álláspont

munkáltató

Egy diákmunkás irodai kisegítő munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban 146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.

Kezd kibontakozni, hogy mennyivel emelik a minimálbért

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a felek elfogadták, hogy a kötelező legkisebb béremelésnél az idei és a jövő évi inflációt kell figyelembe venni.

Kétoldalú egyeztetést tartott a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum. A felek álláspontjai komolyan közelítettek egymáshoz. Ez a kétoldalú egyeztetés nem jelenti azt, hogy a kormányzat szerepét ne vegyék figyelembe, és kiegészülve a kormányzattal a háromoldalú egyeztetések során további megállapításokat ne tehetnének a felek – mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Kibontakozott egy további egyezség, ami három munkáltatói szervezetet és két szakszervezeti konföderációt jelentett. A harmadik konföderáció nem tudta képviseltetni magát ezen az egyeztetésen.

Mészáros Melinda korábban arról beszélt érdeklődésünkre, hogy a Palkovics László lemondása után kezdődő kormányátalakítás miatt veszélybe került, hogy az idén meglesz az egyezség, márpedig ez szerinte nagyon rossz volna.

A szakszervezeti elnök szerint a közelítés abban mutatkozik meg, hogy mindkét oldal elfogadta, hogy a 2022-es év inflációs mértéke, illetve a 2023-as évre várható infláció alakulása legyen az alapérték, amelyet figyelembe vesznek a minimálbér és a garantált bérminimum kialakítása során. Ennek oka, hogy nagyon eltér egymástól a gazdasági fejlődés mértéke 2022-re és 2023-ra várhatóan, így ezt az értéket nem vették figyelembe.

A közelítés 15-15,5 százalékos mértéket mutat jelenleg ha mindkét év infláció mértékének az alakulását figyelembe vesszük. Mészáros Melinda elmondta: még nem biztos, hogy jövőre ennyivel emelkedik a minimálbér, de ez egyelőre olyan javaslat, ami kibontakozóban van a felek között.

Emellett

a munkáltatói oldal megszólítja a kormányzati oldalt a tekintetben is, hogy a hatéves bérmegállapodás lejártával a szociális hozzájárulási adót tovább csökkenték 2023-ban.

Megjegyezte: ez nagyban segítené a felek megállapodását, és hozzájárulhatna a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből hagyományosan kialakuló bértorlódások kezelésében, a további bérkorrekciók elvégzésében, és alapja lehet a további bérfejlesztéseknek.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint arról nincs információ, hogy nyitott-e a kormány egy ilyesfajta járulékcsökkentésre. "Ezt a javaslatot most teszi meg majd a két oldal a kormányzat felé. Természetesen ehhez az kell, hogy a VKF ülését összehívják, és a kormányzat képviselője e tekintetben nyilatkozzon" – jelentette ki.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Kezd kibontakozni, hogy mennyivel emelik a minimálbért
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018