INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

minimálbér

tárgyalás

járulékcsökkentés

Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem koronavírustesztet végző orvostanhallgatója mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. december 2-án. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Minimálbéremelés: vannak más eszközök is a járulékcsökkentés mellett

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Erről beszélt az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfő nemrég bejelentette: nincs mozgástér a tb-járulék csökkentésére.

Rövidesen összehívják a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, amin a munkaadók, munkavállalók és a gazdasági kormányzat vesz részt. Itt a három oldal hozzáteszi azt a lehetőségét, amivel hozzájárulhat a bérek emelkedéséhez.

"Ha a szociális hozzájárulási adó csökkenése nem jöhet szóba, akkor vannak más lehetőségek arra, hogy a legkisebb bértételek reálértékét megtartsuk" – mondta az InfoRádiónak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke reagálva Orbán Viktor pár nappal ezelőtti bejelentésére.

Perlusz László szerint több tervet kell készíteni erre, és bízik abban, hogy december folyamán még születik megállapodás. Ha nem csökkentik a szociális hozzáárulási adót, akkor a keresetek vásárlóértéke több szempont alapján változhat.

A szövetség elnöke azt javasolja, hogy meg kell nézni, mely vállalkozói szektorokat vagy csoportokat érint legnehezebb költségoldalról a béremelés. Így például el lehetne érni a hazai kis- és középvállalkozóknál tehercsökkentéseket.

Azzal is számolnak, hogy két lépcsőben emeljék a legkisebb bértételeket, ami elkerülhetővé teszi azt a költségsokkot, amit újra át kellene élnie a vállalkozásoknak.

Itt arra gondol elsősorban, hogy ősszel és télen elején az energiaszámlák óriási költségsokkot jelentettek a vállalkozásoknak. A következő ilyen sokk lenne egy 15 százalékos béremelés egyik hónapról a másikra. Megjegyezte: a sokkhatás veszélyeztetné a munkahelyek fenntartását. "A munkaadók és a kormányzat is ehhez járuljon hozzá" – tette hozzá Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Minimálbéremelés: vannak más eszközök is a járulékcsökkentés mellett
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018