eur:
395.37
usd:
372.09
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke előadást tart a Pénz7 országos nyitóeseményén Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank Teátrumban 2019. február 25-én. Az idén várhatóan 1200 iskola több százezer diákkal vesz részt a Pénz7 elnevezésű témahéten, amely során igyekeznek megismertetni a fiatalokkal a pénz és a vállalkozás világát.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

ÁSZ-elnök: "bőven van tere az átláthatóság javításának és a tisztulásnak”

Windisch László beszélt a Mindenki Magyar­országa Mozgalom amerikai támogatásának ügyéről, és elmondta, hogy törvénymódosítást kezdeményez, hogy az Állami Számvevőszék megállapításait lehessen bíróságon vitatni.

Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével készített nagyinterjút a Mandiner.

A beszélgetés több témát körüljár, nagyjából a közepén jön szóba a Mindenki Magyar­országa Mozgalomnak juttatott, többmilliárdos amerikai támogatás. Erről azt mondja az elnök, hogy zajlik a kampány­pénzek elköltésének ellenőrzése.

„Ebben a konkrét esetben meg kell nézni, hogy a Márki-Zay és szervezete által a választást megelőzően folytatott tevékenység mennyiben tekinthető a hatpárti együttműködésnek juttatott kvázi támogatásnak. Hiszen mégiscsak nekik, sőt velük közösen kampányoltak. Ugyanakkor

azt is tisztázni kell, pusztán egy elismerő nyilatkozat elmulasztása, mint esetleges jogi trükk, jogi értelemben elegendő-e ahhoz, hogy ne pártként tekintsünk az egyébként minden más vonatkozásban pártnak tűnő, pártként cselekvő, frakció­alakítást belengető, képviselőjelöltek mellett agitáló mozgalomra.

Ha nem, úgy kénytelenek vagyunk a pártokra és a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályozást, illetve korlátozásokat Márki-Zayék szervezetére is érvényesnek tekinteni” – mondta az elnök.

Az ügyészség is nyomoz az ügyben, ők maguk jelentést készítenek, „a mi procedúránk független a büntetőeljárástól”.

Aztán a számvevőszéket érő ellenzéki kritikák kapcsán arról beszél, hogy

lesz egy törvénymódosítási javaslata, miszerint a megállapításaikat lehessen a bíróságon vitatni,

mert őket erősíti, ha a közvélemény fókuszába kerülő ügyekben a bíróság előtt is meg tudják védeni az érveit.

Az Integritás Hatóság vezetőségének kiválasztásával kapcsolatban arról számolt be, hogy
„hiába próbált a sajtó politikai megfontolásokat belemagyarázni, a részt vevő rangos egyetemi tanszék­vezetők és szakértők szakmai alapon hoztak döntéseket. Az alkalmasnak bizonyuló tizennyolc – végül egy vissza­lépés miatt tizenhét – pályázat közül a nyilvánosságra hozott szempontrendszer nyomán választottam ki a vezetőség tagjait. Mindegyik aspiráns meghallgatására több mint egy órát szántam, ezekről videofelvétel is készült.”

Érdekes kérdés, hogy mit tud majd az Európai Bizottság megnyugtatására felállított hatóság, amit az ÁSZ nem.

A válasz: „Az Integritás Hatóság kifejezetten erős jogkörökkel bír konkrét közbeszerzések kapcsán is, felfüggesztheti például az eljárást, vagy ajánlást adhat állami szerveknek, hogy milyen eljárástípust alkalmazzanak, vagy éppen milyet ne a beszerzéseik során. A számvevőszék hatósági eljárást nem folytat. A közvetlen uniós forrásból megvalósuló beruházásokat nem vizsgálja, a központi költségvetésen átfolyó EU-s támogatások minősülnek költségvetési támogatásnak. Ezek felhasználását, az ezekkel való gazdálkodást az ÁSZ is – nagyobb hangsúllyal, mint eddig – vizsgálni fogja.”

Arra, hogy az új hatóság annak beismerése-e, hogy nem megfelelő az uniós források felhasználása Magyarországon, úgy reagált Windisch László, hogy

„a probléma nem olyan súlyos, ahogy azt a legelvadultabb kritikusok mondják,

ám ne dugjuk homokba a fejünket, bőven van tere az átláthatóság javításának és a tisztulásnak”.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×