INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

windisch lászló

állami számvevőszék

integritás hatóság

mindenki magyarországa mozgalom

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke előadást tart a Pénz7 országos nyitóeseményén Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank Teátrumban 2019. február 25-én. Az idén várhatóan 1200 iskola több százezer diákkal vesz részt a Pénz7 elnevezésű témahéten, amely során igyekeznek megismertetni a fiatalokkal a pénz és a vállalkozás világát.

ÁSZ-elnök: "bőven van tere az átláthatóság javításának és a tisztulásnak”

Infostart

Windisch László beszélt a Mindenki Magyar­országa Mozgalom amerikai támogatásának ügyéről, és elmondta, hogy törvénymódosítást kezdeményez, hogy az Állami Számvevőszék megállapításait lehessen bíróságon vitatni.

Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével készített nagyinterjút a Mandiner.

A beszélgetés több témát körüljár, nagyjából a közepén jön szóba a Mindenki Magyar­országa Mozgalomnak juttatott, többmilliárdos amerikai támogatás. Erről azt mondja az elnök, hogy zajlik a kampány­pénzek elköltésének ellenőrzése.

„Ebben a konkrét esetben meg kell nézni, hogy a Márki-Zay és szervezete által a választást megelőzően folytatott tevékenység mennyiben tekinthető a hatpárti együttműködésnek juttatott kvázi támogatásnak. Hiszen mégiscsak nekik, sőt velük közösen kampányoltak. Ugyanakkor

azt is tisztázni kell, pusztán egy elismerő nyilatkozat elmulasztása, mint esetleges jogi trükk, jogi értelemben elegendő-e ahhoz, hogy ne pártként tekintsünk az egyébként minden más vonatkozásban pártnak tűnő, pártként cselekvő, frakció­alakítást belengető, képviselőjelöltek mellett agitáló mozgalomra.

Ha nem, úgy kénytelenek vagyunk a pártokra és a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályozást, illetve korlátozásokat Márki-Zayék szervezetére is érvényesnek tekinteni” – mondta az elnök.

Az ügyészség is nyomoz az ügyben, ők maguk jelentést készítenek, „a mi procedúránk független a büntetőeljárástól”.

Aztán a számvevőszéket érő ellenzéki kritikák kapcsán arról beszél, hogy

lesz egy törvénymódosítási javaslata, miszerint a megállapításaikat lehessen a bíróságon vitatni,

mert őket erősíti, ha a közvélemény fókuszába kerülő ügyekben a bíróság előtt is meg tudják védeni az érveit.

Az Integritás Hatóság vezetőségének kiválasztásával kapcsolatban arról számolt be, hogy
„hiába próbált a sajtó politikai megfontolásokat belemagyarázni, a részt vevő rangos egyetemi tanszék­vezetők és szakértők szakmai alapon hoztak döntéseket. Az alkalmasnak bizonyuló tizennyolc – végül egy vissza­lépés miatt tizenhét – pályázat közül a nyilvánosságra hozott szempontrendszer nyomán választottam ki a vezetőség tagjait. Mindegyik aspiráns meghallgatására több mint egy órát szántam, ezekről videofelvétel is készült.”

Érdekes kérdés, hogy mit tud majd az Európai Bizottság megnyugtatására felállított hatóság, amit az ÁSZ nem.

A válasz: „Az Integritás Hatóság kifejezetten erős jogkörökkel bír konkrét közbeszerzések kapcsán is, felfüggesztheti például az eljárást, vagy ajánlást adhat állami szerveknek, hogy milyen eljárástípust alkalmazzanak, vagy éppen milyet ne a beszerzéseik során. A számvevőszék hatósági eljárást nem folytat. A közvetlen uniós forrásból megvalósuló beruházásokat nem vizsgálja, a központi költségvetésen átfolyó EU-s támogatások minősülnek költségvetési támogatásnak. Ezek felhasználását, az ezekkel való gazdálkodást az ÁSZ is – nagyobb hangsúllyal, mint eddig – vizsgálni fogja.”

Arra, hogy az új hatóság annak beismerése-e, hogy nem megfelelő az uniós források felhasználása Magyarországon, úgy reagált Windisch László, hogy

„a probléma nem olyan súlyos, ahogy azt a legelvadultabb kritikusok mondják,

ám ne dugjuk homokba a fejünket, bőven van tere az átláthatóság javításának és a tisztulásnak”.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018